Fostul deputat giurgiuvean Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probleme mari pentru Dan Păsat / FOTO Adevărul
Probleme mari pentru Dan Păsat / FOTO Adevărul

Dan Păsat (43 de ani), fost deputat giurgiuvean în perioada 2008-2012, a fost condamnat miercuri, 10 aprilie, la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj informează Mediafax. Omul de afaceri poate face recurs la această decizie.

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în urmă cu doi ani pentru trei fapte de şantaj dar şi pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de parlamentar.

Dan Păsat este acuzat că ar fi ameninţat şi ulterior bătut doi reprezentanţi ai unei firme care se ocupa de aducţiunea de apă în localitatea giurgiuveană Vărăşti. Deputatul a dorit să-I intimideze pe cei doi pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor către o firmă controlată de el.

Acesta nu s-a oprit aici şi l-ar fi ameninţat pe Tudor Barbu, primarul comunei Toporu (jud. Giurgiu) încercând să-l facă să rezilieze contractul firmei care se ocupa de lucrările la reţeaua de apă din comună şi a efectua plăţile aferente contractului către SC Prod Invest SRL, firmă controlată de Dan Păsat.

Deputatul a încercat să-l constrângă pe acelaşi primar să facă demersurile necesare pentru ca baza sportivă din localitate să fie consturită de firma lui Dan Păsat.

Fostul parlamentar a primit unsprezece luni de închisoare pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de parlamentar şi câte trei ani de închisoare pentru fiecare faptă de şantaj. Pedeapsele au fost contopite, rămânând să fie executată cea mai grea, respectiv trei ani.

Decizia nu este una definitivă, Păsat putând face recurs.

Un primar în “boxa acuzaţilor”
În acelaşi dosar, în dreptul inculpaţilor mai apar două nume: Marin Constantin şi Vasile Preda.

Cel din urmă, primar al comunei giurgiuvene Vărăşti, a fost acuzat de mărturie mincinoasă. Procurorii au considerat că edilul l-ar fi favorizat pe Dan Păsat, făcând afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie despre demersurile lui Păsat de a obţine foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat.

Conform Mediafax, Vasile Preda a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme la opt luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de doi ani şi opt luni.

I-au confisact 400.000 de euro
În afară de cei trei ani de închisoare, Dan Păsat a mai primit o lovitură importantă din partea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.

Aproximativ 400.000 de euro i-au fost confiscaţi lui Dan Păsat, reprezentând sumele încasate de SC Prod Invest SRL ca urmare a activităţii infracţionale desfăşurate.

Personaj controversat
Dan Păsat (43 de ani) este originar din localitatea giurgiuveană Ogrezeni. Acesta a fost poliţist până în anul 2000, după care a intrat în afaceri cu terenuri şi ulterior în politică, ca membru PDL.

A urmat trecerea în tabăra PNL Giurgiu, deţinând pentru scurt timp chiar funcţia de subprefect al judeţului. Pe listele acestui partid a fost ales deputat, însă ulterior a trecut la PDL.

În 2011, conform unei declaraţii de avere, Dan Păsat deţinea 20 de terenuri agricole cu o suprafaţă cumulată de peste 500 de hectare în mai multe localităţi giurgiuvene. De asemenea el mai avea cinci maşini.

De asemenea, obţinuse venituri de 5,3 milioane de lei prin vânzarea mai multor terenuri şi a două apartamente în Bucureşti.
 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite