Cum funcţionează clanurile îmbogăţite din afaceri cu primăriile. „Au trei clase şi sunt milionari. Dacă primarul a pus mâna pe plic, nu mai scapă de ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Bădoi, unul dintre afaceriştii din Potcoava FOTO: Facebook Viorel Bădoi
Viorel Bădoi, unul dintre afaceriştii din Potcoava FOTO: Facebook Viorel Bădoi

78 de primării din întreaga ţară sunt în vizorul procurorilor după ce au făcut afaceri cu 14 firme aparţinând unor clanuri dintr-un mic orăşel de provincie.

În urmă cu câteva zile, procurorii de la parchetul Bolintin-Vale (Giurgiu) au efectuat 102 percheziţii în 25 de judeţe şi Bucureşti, dintre acestea 78 au fost la primării. Anchetatorii spun că edilii au plătit unele achiziţii fictive, mărfuri supraevaluate, nejustificate, făcute de la câteva firme care nu ai nici un angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social la adrese apropiate şi au făcut afaceri doar cu primăriile sau cu unele şcoli. Prejudiciul în acest dosar ar fi de 2 milioane de euro.

Concret, procurorii au luat în vizor 14 firme, toate cu sediul în micul orăşel Potcoava, judeţul Olt. Cu aproximativ 5.000 de locuitori, Potcoava se poate lăuda că are câţiva milionari, toţi „specialişti” în afaceri cu primăriile. Familiile Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai sunt specializate în înfiinţarea unor firme, fără angajaţi. Acestea figurează pe numele diferiţilor membrii de familie sau a unor apropiaţi. Toate vând aceleaşi lucruri: mobilier stradal (bănci şi coşuri de gunoi), staţii de autobuz, panouri intrare/ieşire din localitate, produse de curăţenie, produse PSI şi furtunuri.

În urma percheziţiilor, doi dintre aceşti „oameni de afaceri” au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Este vorba despre Viorel Bădoi (considerat unul dintre capii unei familii - foto jos) şi de Ion Bădoi, nepotul acestuia. Firma lui Viorel Bădoi, SC Laur Viomet SRL, a fost înfiinţată în 2002 şi a existat până în 2008. În ultimul an de activitate a avut o cifră de afaceri de 989.172 de lei. Toţi banii provin din achiziţii directe făcute de diferite primării din ţară. Firma celuilalt arestat, SC Tekomia Magyar SRL a fost înfiinţată în 2019 şi imediat a prins câteva contracte cu primăria Găneasa, Vulcana-Pandele sau cu Şcoala Generală din comuna Perieţi.


Viorel Bădoi, unul dintre afaceriştii din Potcoava FOTO: Facebook Viorel Bădoi

„Au trei clase şi sunt milionari”

„Îi pun pe unii din Potcoava să le facă bănci şi coşuri, le cumpără materiale, fără acte, şi ei lucrează cu 50 de lei pe zi. Apoi le bagă la suprapreţ la unii primari. Îi agaţă pe primari cu câteo masă, le bagă un plic cu bani direct şi după aceea sunt la mâna lor, nu mai mişcă. Nu au nici un Dumnezeu. Acţionează aşa de 10-15 ani”, explică un apropiat al cestor familii.

Verificările procurorilor vizează achiziţii făcute de la aceste firme chiar şi în urmă cu 10-12 ani. Este şi cazul primăriei Crucea din judeţul Constanţa. De aici s-au ridicat documentele care au stat la baza cumpărării unor băncuţe în anul 2008. Tot cam pe atunci şi primăria Murfatlar achiziţiona mobilier stradal de la firmele din Potcoava. Primarul de acum spune că nu ştie nimic despre activitatea fostului primar, cel care a făcut aceste achiziţii. O altă primărie călcată de poliţie a fost cea din Cogealac unde s-au ridicat documente privind achiziţia unor steaguri.

Bădoi Viorel


             Băncile din comuna Găneasa, judeţul Olt   FOTO: Primăria Găneasa

Banci construite in comuna Găneasa FOTO

„Sunt milionari fără nicio zi pe cartea de muncă. Sunt zeci de familii ca ei în Potcoava. Au trei clase şi sunt milionari. Dacă te uiţi la casele lor, numai marmură… Miuţescu şi Bădoi au picat acum. Toată situaţia putea fi stopată de poliţia din localitate sau de ce a din judeţ. Nu face nimeni verificări în ţara asta”, mai spune apropiatul familiilor.

Aceeaşi sursă explică pe scurt cum acţionează clanurile şi cum reuşesc să-i convingă pe mulţi primari să facă afaceri cu ei. Trebuie spus că nu apelează niciodată la violenţă, mulţi dintre ei făcând parte din anumite culte neoprotestante. „Fac un preţ bun la început şi îi bagă primarului şi un plic. Ai pus mâna pe bani, la revedere, nu mai scapi de ei. Fac scandal în primărie, nu pleacă de acolo până nu faci afaceri cu ei. Nu pot să-mi explic cât de proşti sunt primarii. Apoi supraevaluează totul. Dacă o băncuţă costă 50 de lei, ei o vând cu 500 de lei. 90% din panourile de intrare în localităţi sunt făcute în Potcoava, de oameni care iau 50 de lei pe ziua de muncă.”


Unul dintre panourile vândute pe bani grei primăriei din comuna giurgiuveană Valea Dragului FOTO Google Maps

Afaceri de familie

Toate cele 14 firme verificate de procurorii din Bolintin-Vale aparţin familiilor Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai, majoritatea având sediul social pe strada Târgului numărul 49 sau numărul 23, în oraşul Potcoava.

Firma Ductil Clemans are ca asociat unic pe Florin Bădoi şi a realizat 16 achiziţii directe în anii 2018 şi 2019. De pe urma acestor contracte, firma a încasat peste 120.000 de lei. Afacerile cele mai mari au fost cu primăria din Valea Dragului ( 43.000 de lei pentru panouri intrare şi ieşire din comună - foto sus - şi 31.510 pentru extinctoare şi furtunuri de incendiu). Alte primării sau instituţii publice care au cumpărat produse de la firma anchetată de procurori sunt: Şcoala Gimnazială numărul 1 Roata de Jos, comuna Luica, comuna Găneasa.

Sunamita Biencuţa SRL o are ca asociat unic pe Daniela Pompei. În anul 2017, firma fără nici un angajat, a încheiat 19 contracte publice cu câteva primării (Măneşti, Vultureşti, Schitu Goleşti, Româneşti) de pe urma cărora a încasat 61.000 de lei. A vândut aceleaşi produse ca şi în cazul celorlalte firme din Potcoava: staţii de autobuz, coşuri de gunoi, bănci, produse de curăţenie, produse PSI.

Acesta este tiparul tuturor celor 14 firme. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale au precizat că nu pot face nici un fel de declaraţii în acest stadiu al anchetei penale.

Bădoi Viorel

Pe aceeaşi temă:

Comuna de la marginea Bucureştiului fără canalizare, apă sau gaze, dar cu masă de ping-pong de 6.000 de euro

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite