Volumul unic al Reginei Maria a României, păstrat la Galați. Cartea a fost interzisă în comunism

0
Publicat:

O carte extrem de valoroasă și rară este păstrată „la secret”, la Biblioteca județeană V. A Urechia Galați. Cartea este scrisă de Regina Maria, cea mai iubită regină a României și se află în colecția specială de volume rare din patrimoniul instituției.

Cartea Reginei Maria, păstrată la Galați FOTO: B.V.A Urechia Galați
Cartea Reginei Maria, păstrată la Galați FOTO: B.V.A Urechia Galați

Volumul „Patru anotimpuri din viața unui om” a văzut lumina tiparului la București, în anul 1915.

„Volumul reprezintă o raritate bibliofilă, realizat cu elemente de design în stil neoromânesc: copertă învelită în pânză de iută, text tipărit în chenar ornamental de inspirație tradițională și letrine cu ornamente vegetale la începutul fiecărui capitol”, susțin reprezentanții Bibliotecii V. A Urechia.

Cartea, interzisă în comunism

Din crucea gamată lipită pe prima copertă a rămas doar o fâșie subțire. Această cruce, considerată un simbol personal al Reginei Maria, este una din formele frecvent întâlnite printre obiectele sale. Mai târziu, în 1917, va deveni prototipul pentru decorația de război și de pace, Ordinul „Crucea Regina Maria”.

„Nu s-au păstrat informații despre proveniența sa în colecțiile Bibliotecii Județene <V.A. Urechia>. Un S, notat cu creionul pe pagina de titlu, poate fi un indiciu că volumul a fost retras din circulație în perioada comunistă”, susțin reprezentanții instituției de cultură.

„O minunată boltă, pe care Dumnezeu o întinsese peste fața zâmbitoare a lumii redeșteptate. Din fiecare ramură, porneau, în aerul îmbălsămat, cântări de slăvire, de pretutindeni unde se ascundeau păsărele printre mănunchiurile de flori ca spuma; păsărele cari își cântau dragostele și speranțele, pe când își clădeau de zor caldele cuibușoare”, se arată într-un fragment al cărții.

Potrivit Wikipedia, Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României.

A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite