Palatul Comisiei Europene a Dunării va putea fi vizitat virtual, inclusiv în zonele în care publicul nu are acces fizic
0
Palatul Comisiei Europene a Dunării în care se află în prezent sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” din Galaţi, va putea fi vizitat virtual. Instituţia a primit recent titlul de Marca Patrimoniului European.
Zilele acestea o echipă de specialişti lucrează la primul tur virtual al Bibliotecii „V.A Urechia”, care va permite publicului să exploreze inclusiv acele zone în care accesul este interzis, cum ar fi zona colecţiilor speciale sau depozitul de cărţi
Vor putea fi descoperite virtual nu numai tezaurul Bibliotecii, cu zeci de manuscrise vechi şi extrem de valoroase, dar şi poveştile de altădată ale Palatului Comisiei Europene a Dunării. Proiectul este realizat de către Consiliul Judeţean Galaţi, prin Centrul Europe Direct.
Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră.
A fost construit în anul 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, prima instituţie europeană constituită în urma Congresului de Pace de la Paris, din 1856, cu scopul de a reglementa regimul navigaţiei pe Dunăre. C.E.D. a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

sursa: Biblioteca V.A Urechia
Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.
La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă - un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii Comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.
Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.