VIDEO Preot din Galaţi, la un pas să fie linşat de enoriaşi după ce a spus despre românii din Diaspora că sunt „o pleavă“. „E inacceptabil ca preoţii să incite la ură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ion Croitoru Foto: arhiva personală
Preotul Ion Croitoru Foto: arhiva personală

Un preot din localitatea gălăţeană Lieşti a fost la un pas să fie linşat de câţiva enoriaşi, după ce la o întâlnire culturală a făcut afirmaţii jignitoare la adresa românilor plecaţi să muncească în străinătate. Mai mulţi scriitori şi profesori prezenţi la întâlnire şi-au declarat indignarea faţă de spusele omului bisericii.

O întâlnire culturală organizată pe 6 septembrie la căminul cultural din localitatea gălăţeană Corod a degenerat într-un adevărat scandal, după ce, la un moment dat, i s-a dat cuvântul preotului Ion Croitoru, care slujeşte  la o parohie din comuna Lieşti (judeţul Galaţi).

„La început am ascultat un vers… <<cu cei plecaţi noi rămânem mai săraci, că ţara rămâne mai săracă>>. Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul, spre consternarea şi furia celor prezenţi la adunarea culturală.

Reacţia a fost imediată, mai mulţi enoriaşi fiind la un pas să-l linşeze pe omul bisericii, după cum consemnează www.ziarulzona.ro. Oamenii au ţinut să-i spună preotului că rudele au plecat să muncească în străinătate din cauza sărăciei, nu pentru că ar fi ”pleavă”, cum i-a catalogat Ion Croitoru.Şi scriitorii şi profesorii prezenţi la întâlnirea culturală au luat imediat poziţie faţă de afirmaţiile preotului. „Avem medici, avem specialişti, oameni foarte inteligenţi, avem intelectuali şi oameni de mare valoare care au plecat din România din cauza condiţiilor din ţară. Cum poţi să îi numeşti pe aceşti oameni <<pleavă>>?”, a spus unul dintre scriitori, indignat de spusele lui Ion Croitoru.

FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) a sesizat în cursul zilei de astăzi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, în cazul preotului Ion Croitoru, care într-un discurs public, i-a numit pe românii din diaspora "pleavă".

Prezent la o întâlnire culturală în localitatea Corod, preotul a mai afirmat că plecarea românilor în afara ţării nu ar fi  o mare pierdere pentru România  pentru că cei din Diaspora ar fi oameni de proastă calitate. ”Este inacceptabil ca feţele bisericeşti, care ar trebui să propovăduiască pacea şi buna înţelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură şi la xenofobie. Credem că rolul preoţilor este mai degrabă de a păstorii cu blândeţe obştea, de a se îngriji de nevoile orfanilor şi ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici.

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgenţă dacă se delimitează de aceste declaraţii publice şi să comunice  măsurile concrete pe care le va lua în acest caz. Menţionăm că în afara ţării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciaţi pentru hărnicia şi omenia lor. Era de aşteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare, precum şi nenumărate critici”, au precizat reprezentanţii FADERE.

"Numărul românilor din diaspora care nu doresc să se mai întoarcă în ţară este într-o creştere alarmantă, iar România pierde enorm din cauza acestui fenomen. Cea mai mare bogăţie a unui popor sunt oamenii, aceasta este adevărata bogăţie. Astăzi, un sfert din populaţie a părăsit ţara. Această pierdere este mai îngrozitoare decât s-a pierdut în cele două războaie mondiale, la un loc. Din păcate, declaraţii necugetate şi rău intenţionate ca ale acestui preot nu fac decât să adâncească şi mai mult rănile deja existente", a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite