Veşti bune/ Vom avea caloriferele calde la Galaţi şi în această iarnă

0
0
Mulţi arădeni spun că nu vor avea cu ce să plătească căldură
Mulţi arădeni spun că nu vor avea cu ce să plătească căldură

Electrocentrale Galaţi s-a înţeles cu Romgaz Mediaş să semneze un grafic de reeşalonare a datoriei de 19 milioane de lei. Directorul Apaterm nu crede că Electrocentrale ar fi lăsat în frig cele este 80.000 de apartamente din Galaţi.

Până la urmă, nu vom îngheţa în apartamente, în această iarnă. Jocul de nervi pe tema căldurii din casele gălăţenilor a luat sfârşit. S-a găsit o soluţie de compromis: nu se mai condiţionează livrarea gazului cu plata integrală a datoriei de 19 milioane de lei, dar se va face o reeşalonare a plăţii acesteia pe o perioadă de şase luni.

Trei semnatari

Iulian Aramă, preşedintele Consiliului de Administraţiei al SC Electrocentrale SA Galaţi ne-a confirmat vestea cea bună.

„Am reuşit să-i convingem pe cei de la Romgaz să ne asigure gazul necesar pentru termoficare. Am decis să semnăm un acord privind reeşalonarea datoriilor către Romgaz", a mai precizat Aramă.

Înţelegerea ar urma să fie semnată între Romgaz, Electrocentrale şi Apaterm - societatea locală de termoficare.

„Dacă nu se va putea ajunge la o astfel de înţelegere vom încerca să ne asumăm noi toată înţelegerea cu Romgazul, pentru ca populaţia să nu fie afectată", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale.

În schimb, George Cubasa, directorul Apaterm, ne-a explicat: „Cel puţin 3.000 metri cubi/ oră de gaz metan sunt necesari pentru pornirea termoficării. Ei (n.r. - conducerea Electrocentrale) se joacă de-a ameninţările. Nu cred că aveau curajul să lase lumea în frig când venea gerul".

Reţeaua de termoficare a trecut proba testelor la cald, efectuate în ultimele zile.

„Nu sunt probleme majore. Două puncte termice din zona Port sunt oprite pentru moment, dar acolo sunt lucrări la reţea, efectuate de Electrocentrale", ne-a informat ing. Mircea Ispas, directorul de producţie al SCApaterm SA.

Lanţul datoriilor

În prezent, Electrocentrale primeşte de la Romgaz 1.900 metri cubi/ oră de combustibil gazos, cu 1.100 mai puţin decât necesarul pentru pornirea termoficării.

Romgaz a refuzat să asigure diferenţa cauza facturilor neachitate de Electrocentrale. La rândul său, Electrocentrale are de încasat de la Apaterm 26 de milioane de lei.

La capătul lanţului datoriilor Apaterm se plânge că nu poate plăti facturile către Electrocentrale din cauza datoriilor populaţiei. Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite