UPDATE Reacţia Ministerului Apărării, după ce patru militari români au fost răniţi în Afganistan. Cât şi unde s-au pregătit pentru misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Cei patru militari români care au fost răniţi în Afganistan fac parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” din Galaţi şi înainte de a pleca în misiune au efectuat mai multe exerciţii de simulare a posibilelor incidente care pot apărea în teatrul de operaţii.

UPDATE ORA 18,20

Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), în Afganistan, sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar. 

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea.

Îm urma incidentului a rezultat şi avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.

Ştirea iniţială

Starea de sănătate a celor patru militari români răniţi în Afganistan este stabilă, aceştia fiind monitorizaţi permanent de medici. Militarii fac parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” din Galaţi şi s-au antrenat luni de zile înainte de a pleca în misiune.

”Militarii au făcut pregătire înainte de misiune. Intră într-un program de pregătire de aproximativ şase luni, în care batalionul, înainte de a intra în teatrul de operaţii, pune în practică mai multe tipuri de misiuni. Fac o replică a ceea ce se întâmplă pe timpul desfăşurării exerciţiilor în teatrul de operaţii, care se finalizează cu un exerciţiu în poligonul de la Cincu. Se simulează toate posibilele incidente care pot apărea în timpul unei astfel de misiuni. Momentan, conform procedurilor, nu putem da detalii despre identitatea militarilor răniţi până nu sunt anunţate familiile acestora. Starea lor de sănătate este stabilă, sunt conştienţi şi sunt permanent supravegheaţi medical în spitalul din Kandahar. Medicii specialişti evaluează situaţia lor şi vor decide în continuare procedurile de urmat”, ne-a declarat colonelul Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale.

Reamintim că patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10,00 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” din Galaţi, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. 

Infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane. Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă, a precizat Ministerul Apărării.

În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite