UPDATE Cinci militari români au fost răniţi în Afganistan. Maşina de luptă în care se aflau a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii fac parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei" din Galaţi, care se află în misiune în Afganistan, şi au fost răniţi astăzi, 24 mai, în jurul orei 12,30, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate.

UPDATE 

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.

Ştirea iniţială

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau cei cinci militari din Galaţi a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conştienţi şi starea lor de sănătate este stabilă.

Este al treilea incident în care sunt implicaţi militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei" din Galaţi de la dislocarea acestora în Afganistan. Caporalul clasa a III-a Laurenţiu Bogatu şi fruntaşul Ionuţ Burlacu, din Batalionul 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei”, au fost răniţi pe 6 mai, în jurul orei 2,35, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar.

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unităţii. 

Celor doi militari, caporalul clasa a III-a Laurenţiu Bogatu şi fruntaşul Ionuţ Burlacu, li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi iniţial la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Caporalul Bogatu a fost deja externat şi s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detaşamentului. 

Alţi patru militari români au fost răniţi pe 13 aprilie, în jurul orei 10,00 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” din Galaţi, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. 

Infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane. Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabile.

În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite