Un nou protest al şoferilor paralizează transportul public din Galaţi. Greviştii cer demisia directorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la societatea de transport public din Galaţi, sursa: C.M
Protest la societatea de transport public din Galaţi, sursa: C.M

Transportul public din Galaţi, paralizat de un nou protest al şoferilor. Niciun autobuz, troleibuz sau tramvai nu a ieşit, luni dimineaţă, pe trasee. Şoferii cer majorarea salariilor cu rata inflaţiei care reprezintă, conform calculelor, suma de 155 de lei, în timp ce societatea oferă doar 92 de lei.

Şoferii, vatmanii şi mecanicii nu au ieşit, luni dimineaţă, pe trasee, nemulţumiţi că directorul societăţii refuză să le majoreze salariile cu rata inflaţiei, respectiv 155 de lei, aşa cum s-a stabilit împreună cu reprezentanţii Primăriei, în urma protestului din 5 noiembrie. Conducătorii auto cer demisia directorului general. 

Pe trasee au ieşit doar convenţiile care merg în combinatul siderurgic, Santierul Naval Damen, şi autobuzele pentru transportul elevilor. 

„Solicităm indexarea salariilor cu rata inflaţiei. Data trecută  am ajuns teoretic la o înţelegere, s-a semnat un protocol, acceptat de ambele părţi, care spunea că oreele suplimentare se vor  plăti la toate categoriile de salariaţi şi evident indexarea salariilor cu rata inflaţiei, adică 155 de lei. Domnul director s-a răzgândit şi spune că nu semnează decât dacă acceptăm 92 de lei.  Noi solicităm doar ceea ce este în Contractul Colectv de Muncă”, spune liderul de sindicat din cadrul SC Transurb, George Preda. 

Conducerea societăţii spune, pe de altă parte, că şoferii au niciun motiv să facă acest protest, deoarece în luna februarie s-au efectuat creşteri salariale în sumă brută de 450 de lei pentru fiecare conducător auto de la Transurb. Mai mult, directorul Dorian Dumitru susţine că din punct de vedere legal, societatea poate susţine majorarea salariilor doar cu 92 de lei.

„Îmi cer scuze cetăţenilor din Galaţi. Sunt oameni care au plătit abonamente în avans şi acum s-au trezit că nu sunt mijloace de transport în comun pe traseu. Acest protest spontan, în opinia mea, este un protest spontan bine organizat de reprezentanţii sindicatului. La protestul din 5 noiembrie am acceptat acea indexarea cu indicele de inflaţie, ştiind că legea bugetului de stat nu îmi dă voie. Ulterior, mi s-a adus la cunoştinţă de către serviciul resurse umane care este modul de calcul corect.  După calculul nostru, suma brută de care vor beneficia salariaţii este de 156 de lei, dar 92 de lei se aplică la salariul de bază, trecând prin sporuri, ajunge la 156 de lei. Sindicatul nu doreşte altfel. Este o problemă legată de interpretare, dar când există două păreri, cel care răspunde este reprezentantul legal, adică directorul legal. Conducătorii auto nu au niciun motiv să facă acest protest, deoarece în luna februarie s-au efectuat creşteri salariale în sumă brută de 450 de lei de fiecare şofer de autobuz”, a declarat Dorian Dumitru, directorul SC Transurb.

Reprezentanţii şoferilor vor avea o discuţie cu conducerea societăţii şi reprezentantul Primăriei pentru a ajunge la o soluţie.

Reprezentanţi ai Primăriei municipiului Galaţi şi ai sindicatului de la Transurb  poartă astăzi discuţii pentru detensionarea situaţiei generate de protestul angajaţilor societăţii din această dimineaţă. Obiectivul este acela de a relua cât mai rapid transportul în comun, aşa încât gălăţenii să aibă asigurat acest serviciu public”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Vă recomandăm şi: 

Ce a descoperit un gălăţean care a făcut rapelul AstraZeneca cu trei săptămâni mai devreme decât era programat

 

Activitate suspendată la un Centru de Taxe şi Impozite din Galaţi din cauza unor cazuri de COVID

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite