Un medic gălăţean organizează "rezistenţa" proprietarilor de centrale termice pe spinarea cărora statul face protecţie socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Cosma Ţapliuc consideră că ordinul ANRSC, prin care proprietarii apartamentelor debranşate sunt obligaţi să plătească agent termic, este abuziv. De aceea, pentru anularea acestuia, medicul a înfiinţat Asociaţia Utilizatorilor de Centrale Termice şi Sisteme Individuale de Încălzire, care are deja 1.500 de membri.

Scandalizat de faptul că, în baza unui act normativ pe care îl consideră aberant şi abuziv, este obligat să plătească o parte din factura pentru încălzirea apartamentelor vecinilor săi, cu toate că locuinţa sa este debranşată de la reţeaua de termoficare, doctorul Cosma Ţapliuc a luat atitudine.

Nu s-a mărginit să-şi exprime public scandalizarea, ci a înfiinţat o organizaţie menită să apere drepturile gălăţenilor care utilizează sisteme de încălzire alternative celui centralizat.

„Anul trecut, în februarie, am fost înştiinţat de asociaţia de proprietari din care fac parte că trebuie să plătesc 43 de lei pentru caldura radiată de două ţevi care-mi străbat apartamentul şi de cele din subsol, în timp ce vecini cu caloriferele nedebranşate, aveau de achitat 64 de lei. Considerând că este inacceptabil, pentru a putea lupta împotriva ordinului abuziv al ANRSC, am înfiinţat Asociaţia Utilizatorilor de Centrale Termice şi Sisteme Individuale de Încălzire (AUCTSII)", afirmă cunoscutul medic.

Până la finele sezonului rece 2010-2011, AUCTSII ajunsese să numere aproape 1.000 de membri, iar în această iarnă, numărul acestora a continuat să crească, în prezent ajungând la 1.500.

„Precizez că AUCTSII este o organizaţie non-profit şi calitatea de membru, care se obţine simplu, prin completarea unei adeziuni, nu atrage obligaţia plăţii vreunei cotizaţii sau taxe. Ideea constituirii asociaţiei a fost aceea că unirea face puterea şi în cazul proprietarilor de centrale termice", a ţinut să precizeze doctorul Ţapliuc.

Argumente ştiinţifice

Medicul mai spune că, după ce, anul trecut, o echipă de membri voluntari ai asociaţiei a ajutat la inventarierea apartamentelor din municipiul Galaţi, care sunt încălzite cu centrale termice, în prezent, alţi voluntari au trecut la etapa a doua a strategiei de luptă împotriva Ordinului 343/2010 emis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC).

„Am apelat la un grup de auditori energetici autorizaţi, care au început să realizeze inventarierea suprafeţelor radiante de la două blocuri cu 100 de apartamente fiecare. După aceea, cu anumite aparate, aceştia vor efectua măsurători ale pierderilor de energie şi, la final, vor elabora un bilanţ energetic pentru a putea demonstra faptul că înregistrările repartitoarelor au erori foarte mari şi că acea cotă comună impusă locatarilor debranşaţi este exagerată", a mai afirmat doctorul Ţapliuc.

Medicul spune că, de când proprietarii de centrale termice au primit notele de repartizare a costurilor pentru luna noiembrie 2011, cu sume enorme pentru doar câteva zile de „dezmorţire" a caloriferelor, vin tot mai mulţi la asociaţie pentru a semna adeziuni.

În perioada în care incălzirea centralizată a fost oprită, gălăţenii cu centrale n-au mai fost la fel de motivaţi să lupte cu Ordinul 343. Acum însă, realizând că dacă pentru cele câteva zile cu termoficare din noiembrie li se cere să plătească 60-70 de lei, pentru decembrie, vor avea de achitat peste 100 de lei, au reînceput înscrierile în asociaţie", a mai precizat medicul.

Reprezentanţii Asociaţiei Utilizatorilor de Centrale Termice şi Sisteme Individuale de Încălzire pot fi contactaţi la numărul de telefon 0752086403 sau utilizând adresa de e-mail: auct.office1@gmail.com

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite