Un gălăţean a făcut trei ani de puşcărie pentru că i-a cumpărat fiicei lui o haină de blană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţeanul Ion Dumitru cere despăgubiri de la statul român pentru că a fost trimis abuziv la închisoare în urmă cu 22 de ani. Omul avea 56 de ani când a ajuns la puşcărie pentru că a cumpărat valută ca să îi facă un cadou uneia dintre fiicele sale.

Gălăţeanul Ion Dumitru a trăit o adevărată dramă pe vremea comuniştilor. În anul 1988, el a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru simplul fapt că a fost găsit cu 550 de dolari în buzunar, iar deţinerea de valută era interzisă.

Surpriza penală

În urmă cu 22 de ani, gălăţeanul (în vârstă acum de 78 de ani), a dorit să îi facă o surpriză plăcută uneia dintre fetele sale.

„I-am promis că, dacă ia note bune, îi voi cumpăra o haină cu totul specială - un «Alain Delon» pentru export -, care se găsea doar la magazinele pentru străini. «Shop» îi zicea magazinului de felul ăsta", îşi aminteşte bătrânul.

„Fata a luat nota nouă şi a trebuit să mă ţin de cuvânt. Am cumpărat nişte dolari de la bişniţari, iar apoi am plecat la un shop ca să cumpăr haina. M-au prins acolo şi m-au închis trei ani. Nu ştiam că e interzis să cumperi dolari", adaugă el.

Ceea ce nu ştia omul este că majoritatea bişnişarilor erau şi turnători la Miliţie, iar orice sumă mai mare de 100 de dolari schimbată de cineva era imediat raportată. Aşa a şi fost prins, de altfel.

În urmă cu câţiva ani, Ion Dumitru a dat statul român în judecată şi, după un proces fluviu, a câştigat.

Printr-o hotărâre rămasă definitivă, Curtea de Apel Galaţi a obligat Ministerul de Finanţe să îi plătească septuagenarului cei 550 de dolari, la care se adaugă dobânda Băncii Naţionale pentru ultimii 20 de ani.

Bărbatul a cerut Direcţiei de Finanţe Galaţi să îi dea banii, dar s-a lovit de refuzul instituţiei. Mai mult, reprezentanţii statului au introdus o altă acţiune în justiţie, prin care a cerut anularea primei hotărâri judecătoreşti.

Absolut suprinzător, Curtea de Apel Galaţi a revenit asupra deciziei iniţiale, iar drepturile câştigate de Ion Dumitru au fost anulate. Mai mult decât atât, el a pierdut şi dreptul la recurs, deoarece avocatul pe care îl angajase nu a depus cererea în termenul legal.

„Eu nu am ştiu că avocatul nu a mai făcut recurs la acţiunea lor", susţine bătrânul.

Fiscul: E legal!

De cealaltă parte, Finanţele consideră că au acţionat legal, iar Ion Dumitru şi-a pierdut dreptul să primească cei 550 de dolari şi dobânda legală.

„A introdus prea târziu recursul. Nu îi putem da banii", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite