Traficanţi de droguri condamnaţi la pedepse simbolice. Gafa monumentală comisă de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de traficanţi procura droguri pentru consumatorii de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Constanţa. Majoritatea celor puşi sub acuzare în acest dosar au scăpat de arest în urma unei gafe a procurorilor, care nu au cerut la timp prelungirea măsurii preventive.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat, pe 9 decembrie, pe 13 gălăţeni la pedepse cuprinse între 4 luni şi 3 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic de droguri de risc şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Decizia instanţei nu este definitivă.

Singurul care va ajunge după gratii este Perju Cristi Marius, liderul grupării, care a primit şi cea mai mare pedeapsă, de 3 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare. De amintit este că Perju Cristi Marius, zis „Creţu”, a fost condamnat anterior la un an si o lună de închisoare tot pentru trafic de droguri, fiind implicat în reţeaua care vindea tinerilor dornici de noi experienţe marijuana amestecată cu ceaiuri medicinale, produse chimice de sinteză şi otravă de şobolani.

Reţeaua de traficanţi de droguri a pus pe jar autorităţile din oraşul Galaţi în 2014 şi 2015, după ce sute de tineri au avut nevoie de spitalizare în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută. Oamenii legii au descoperit ulterior că elevii de liceu, cei mai mulţi minori, au consumat droguri, dar medicii nu reuşeau să identifice cu exactitate substanţa.

Majoritatea pacienţilor ajunşi în stare gravă la spital erau foarte tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, ceea a provocat o operaţiune de proporţii a procurorilor DIICOT Galaţi, în vederea depistării traficanţilor şi a sursei de droguri.

Din intervievarea pacienţilor a rezultat că ţigările pe care le vindeau traficanţii erau foarte ieftine în comparaţie cu preţul obişnuit din piaţa neagră, ajungând să se vândă cu doar 8-10 lei bucata. Era un semn clar că nu conţineau cannabis, spun anchetatorii, ci cu totul alt tip de otrăvuri. Marijuana fusese amestecată cu ceaiuri medicinale, cu produse chimice de sinteză şi cu otravă de şobolani, după cum aveau să descopere ulterior medicii.

Vindeau droguri în trei judeţe

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2017, în mod repetat, traficanţii au cumpărat, deţinut şi vândut consumatorilor de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Constanţa, diferite cantităţi de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. 

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate 2,5 kilograme de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, aproximativ un kilogram de canabis şi suma de 25.000 de lei. 

Procurorii care s-au ocupat de acest caz s-au remarcat printr-o gafă monumentală. Curtea de Apel Galaţi a hotărât, pe 27 iunie 2018, printr-o decizie definitivă să îi elibereze din arest preventiv pe Perju Cristi Marius şi Cucu Radu Cosmin, iar faţă de alţi doi complici a dispus încetarea arestului la domiciliu.

Judecătorii au luat această decizie după ce reprezentanţii Parchetului au uitat pur şi simplu de faptul că mandatele de arestare preventivă şi cele de arest la domiciliu expiră pe 24 iunie 2018, depunând o cerere de prelungire a acestora peste termenul prevăzut de lege.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Trafic de droguri cu haşiş şi cocaină din Spania. Drogurile erau ascunse printre haine şi componente de calculator

Cocaină şi canabis provenite din Germania, vândute la Galaţi. Captură impresionantă de droguri în urma percheziţiilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite