Suspiciuni de licitaţie trucată la Galaţi. Lucrări începute înaintea depunerii ofertelor. Explicaţia Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artezienele din zona centrală au intrat în reparaţii înainte de licitarea contractului FOTO C Crângan
Artezienele din zona centrală au intrat în reparaţii înainte de licitarea contractului FOTO C Crângan

Este vorba despre un proiect de 112.000 de euro, care presupune reabilitarea unor fântâni arteziene din zona centrală a municipiului Galaţi. Primăria a anunţat că a sistat lucrarea, care ar fi fost făcută din greşeală de un constructor care are în zonă un alt contract.

Suspiciuni de licitaţie trucată la Galaţi după ce s-a constatat că reparaţiile la fântânile arteziene din zona centrală a oraşului (Romarta Nouă) au început încă din 23 octombrie, deşi licitaţia pentru atribuirea contractului încă este în derulare pe SICAP (Sistemul Informatic Colaborativ de Achiziţii Publice; fostul SEAP).

Mai exact, de-abia luni, 28 octombrie este termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor, după care urmează fazele de analiză, atribuire şi eventualele contestaţii de dinaintea semnării contractului. Practic, în cel mai optimist scenariu, semnarea contractului şi începerea lucrărilor ar trebui să se producă, cel mai devreme, în circa trei săptămâni.

Miza contractului este frumuşică: 535.000 de lei (circa 112.000 de euro) pentru placarea a 8 fântâni arteziene de dimensiuni reduse („Fata pe Valuri” şi 7 mici arteziene denumite „Garofiţe”). În total, suprafaţa vizată de modernizare este de mai puţin de 100 de metri pătraţi, ceea ce duce preţul la atractiva sumă de peste 1.000 de euro/mp, incluzând aici materialele şi manopera.

Trebuie spus că din aceşti bani nu se refac de la zero amintitele fântâni, ci doar se realizează o cosmetizare şi o placare a lor cu materiale moderne. De altfel, sistemul de alimentare cu apă a fost deja refăcut în cadrul unui alt proiect, iar întreg sistemul de pompare şi filtrare a apei de la principala arteziană, „Fata pe Valuri” (cunoscută şi ca „Nespălata”) a fost înlocuit în urmă cu doar doi ani, deci nu intră în discuţie.

Desfacerea contractului pentru fântânile arteziene de cel de reabilitare urbană a zonei (aflat în plină derulare) a trezit de asemenea suspiciuni, însă reprezentanţii Primăriei Galaţi au explicat că a fost o simplă eroare de proiectare, în sensul că arhitectul a uitat să prindă şi amintitele obiective în deviz.

Viciul de proiectare nu a fost însă sancţionat în niciun fel, deşi achiziţia publică iniţială prevedea, în caietul de sarcini, modernizarea completă a zonei.

Edilii au furnizat o explicaţie şi pentru faptul că lucrările la fântânile arteziene au început înainte a fi terminată licitaţia de atribuire a contractului.

„Proiectul de investiţii care se derulează în acest moment în zona centrală nu are prevăzute aceste lucrări. Dirigintele de şantier s-a autosesizat şi a solicitat constructorului sistarea”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite