Stimulente de stat pentru absolvenţii de studii superioare care se angajează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de studii superioare vor beneficia de şase luni de debut în profesie. Foto: Adevărul
Absolvenţii de studii superioare vor beneficia de şase luni de debut în profesie. Foto: Adevărul

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, ce va intra în vigoare începând cu 12 martie şi care reglementează, pentru aceştia, perioadă de şase luni de debut în profesie.

Acest stagiu este prevăzut de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condiţiile acestei legi, primesc lunar, la cerere, din  bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, în limită fondurilor alocate cu această destinaţie. 

Suma stipulată mai sus nu se acordă angajatorilor instituţii şi autorităţi publice.

Contractul de stagiu se încheie odată cu contractul individual de muncă şi are o durată de şase luni cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu. 

La sfârşitul perioadei de stagiu, în urmă promovării evaluării activităţii, stagiarul primeşte un certificat semnat de angajator, perioadă de stagiu constituind în acesta caz vechime în specialitate. Nepromovarea evaluării se finalizează cu eliberarea unei adeverinţe prin care se recunoaşte finalizarea stagiului.

Angajatorii care beneficiază de finanţare din bugetul asigurărilor pentru şomaj sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale stagiarilor pe perioadă contractului de stagiu încheiat. 

Angajatorii nu pot primi dublă finanţare pentru aceeaşi  persoană, în situaţia în care, după încetarea contractului de stagiu, Ia iniţiativă angajatorului, încetează şi contractul individual de muncă, angajatorul nu mai poate beneficia pentru acelaşi post de o altă măsură de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzută de lege. 

CITIŢI ŞI: 

De ce AJOFM are doar 50 de locuri vacante? Pentru că mulţi angajatori nu respectă legislaţia şi publică anunţurile peste tot, numai la AJOFM nu!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite