Statul prelungit la birou, o bombă cu ceas. Cum reduce programul infernal de la serviciu speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul prelungit pe scaun favorizează apariţia mai multor afecţiuni. foto: Adevărul
Statul prelungit pe scaun favorizează apariţia mai multor afecţiuni. foto: Adevărul

Statul pe scaun a devenit o obişnuinţă frecventă în viaţa noastră de zi cu zi. Locurile de muncă ce implică lucrul cu calculatorul, deplasarea cu maşina personală, privitul la televizor după serviciu şi statul pe Internet sunt realităţile zilnice care implică această postură vicioasă. Care sunt efectele statului prelungit pe scaun? Unele alarmante.

Statul prelungit pe scaun duce în final la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului „rău”. Explicaţia? Lipsa contracţiilor musculare locale din timpul statului în şezut determină, pe de o parte, suprimarea activităţii unei lipoproteine necesare producerii colesterolului bun şi pe de altă parte, o asimilare scăzută a glucozei.

Din acest motiv, cei care petrec mult timp la birou au de două ori mai multe şanse de a dezvolta o afecţiune cardio-vasculară. „Când stai într-o anumită poziţie, nu tocmai sănătoasă, timp de mai multe ore, afectează diafragma şi dinamica respiratorie nu e corespunzătoare. Şi aşa ajunge să te afecteze şi cardio-vascular”, ne-a explicat medicul Paul Ichim.


Statul la birou şi obezitatea

Statul prelungit pe scaun sau pe canapea este deseori asociat cu o alimentaţie deficitară. Multe persoane mănâncă la birou, din faţa calculatorului sau acasă, în timp ce privesc la televizor sau stau pe Internet. În acest fel, nu se mai face eficient controlul porţiilor – atenţia ne este distrasă şi tindem să ronţăim mai mult, chiar dacă ne-am săturat. Potrivit nutriţionistului, Magdalena Moroşanu,
„mai grav este că o mare parte din mâncărurile preferate pentru consumul în faţa televizorului sau a calculatorului sunt snack-urile, covrigii şi dulciurile. Adică produse ce abundă în sare, grăsimi saturate şi zaharuri şi cu un număr ridicat de calorii”.

Se conturează deja o relaţie vicioasă: stând pe scaun ore în şir, nu ajungem să ardem tot ce consumăm prin intermediul meselor prea consistente din faţa ecranului şi aşa se ajunge la obezitate.

Probleme ale coloanei, muşchilor şi articulaţiilor

Statul pe scaun ca postură în sine afectează pe termen lung sănătatea coloanei vertebrale, a muşchilor şi a articulaţiilor. După doar o oră neîntreruptă petrecută pe scaun, coloana vertebrală lombară devine rigidă, iar mobilitatea ulterioară este afectată. Dacă avem şi un scaun incomod sau adoptăm o poziţie incorectă, ne pericilităm sănătatea discurilor lombare şi riscăm deformări ale coloanei. „Am constatat că mobilierul este foarte important. Dacă dimensiunea lui nu este cea potrivită, afecţiunile apar imediat. Aparatul locomotor este compromis, uneori apar şi hemoroizi. Este un efort pentru pelvis şi coloană,” ne-a declarat medicul Paul Ichim.

De asemenea, timpul îndelungat petrecut pe scaunduce la o scădere a capacităţii muşchilor, în lipsa unei activităţi care să-i solicite. O musculatură slăbită fac ca „greul” să fie dus de zona lombo-sacrală a coloanei, care este şi aşa solicitată de poziţia în sine. Aşa apar durerile de spate, frecvente la persoane de toate vârstele. De asemenea, „mai pot apărea şi probleme cu drenajul venos al membrelor inferioare, cum ar fi varicele. Gravitaţia împiedică drenajul sângelui, el „bolteşte” la periferie în loc să fie circulat. De exemplu, în zborurile transatlantice au existat cazuri de tromboză (formarea de cheaguri) din cauza poziţiei fixe prelungite,” ne-a declarat medicul internist, Sânziana Lovin. 

Scurtarea speranţei de viaţă

Într-un articol din 2010 din Exercise and Sport Sciences Reviews se arată că statul prelungit pe scaun scurtează speranţa de viaţă, în mare parte din cauza bolilor de inimă ce au o finalitate nefericită. Concluzia se baza pe un sondaj făcut în Canada, privind numărul de ore petrecute zilnic în faţa televizorului, aşezaţi. Astfel, fiecare oră în plus, aducea un risc de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare mai mare cu 18% decât în mod normal. Cei care petreceau peste 4 ore zilnic tolăniţi în faţa televizorului aveau un risc de a muri din cauza bolilor de inimă chiar şi cu 80% mai mare decât cei care duceau o viaţă activă!

Soluţii

  • Scurtaţi timpul petrecut în faţa televizorului la mai puţin de două ore şi încercaţi să vă ridicaţi de pe canapea pe durata pauzelor de publicitate
  • Încercaţi să combinaţi privitul la televizor cu alte activităţi casnice care să vă solicite: călcat şi împăturit rufe, spălat vase, ordonarea lucrurilor în dulapuri
  • Evitaţi să folosiţi laptopul sau tableta din pat sau fotoliu
  • La fiecare 45-60 de minute petrecute pe scaun, luaţi o pauză scurtă de 5-10 minute şi ridicaţi-vă
  • Consumaţi multă apă – în afara beneficiilor evidente asupra hidratării şi sănătăţi, în general, veţi simţi mai des nevoia de a merge la toaletă şi implicit de a vă ridica de pe scaun
  • Nu mâncaţi în faţa calculatorului; încercaţi să ieşiţi la o scurtă plimbare în pauza de masă sau cel puţin să mâncaţi în picioare
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite