Spital modern cu heliport într-un oraș din Moldova. Vechea unitate funcționa într-o clădire veche de 120 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraș din nordul județului Galați va avea un spital nou, cu peste 100 de paturi și dotări moderne, inclusiv un heliport pentru elicopterul SMURD. În prezent, unitatea medicală funcționează într-o clădire de 120 de ani.

Cum va arată spitalul nou din Tecuci FOTO: CJ Galați
Cum va arată spitalul nou din Tecuci FOTO: CJ Galați

Clădirea principală actuală în care funcționează în prezent Spitalul Municipal „Anton Cincu” are o vechime de aproape 120 de ani, saloane sunt cu 6-8 paturi, nu are subsol și nu mai corespunde normelor actuale.

Acesta este și motivul pentru care Consiliul Județean Galați a decis construirea unui spital nou, dotat la standarde europene. Investiția se ridică la 35 de milioane de euro, din bugetul județean.

Este o investiție istorică pentru Tecuci și pentru aproximativ 120.000 de oameni din centrul și nordul județului, în condițiile în care Spitalul Județean Galați se află la 80 de kilometri depărtare.

„Un nou spital este un vis care devine realitate. Pentru mine este o bucurie. Nu credeam că voi profesa vreodată într-un spital nou, dotat la standarde moderne. Singura soluție ar fi fost să plec din orașul Tecuci. Actualul spital nu arată deloc bine. Este o clădire veche, de 120 de ani. Am avut mulți pacienți care au avut o problemă să intre în Spitalul din Tecuci, din cauza clădirilor vechi”, spune dr. Claudiu Zară, directorul medical al unității. 

Spitalul functioneaza, în prezent, într-o cladire veche FOTO: CJ Galați
Spitalul functioneaza, în prezent, într-o cladire veche FOTO: CJ Galați

Cum va arăta noul spital

Noul spital va avea trei etaje, spații moderne și dotări de ultimă generație, astfel încât pacienții să fie tratați în cele mai bune condiții. Mai mult, suprafața desfășurată va fi de 10.000 mp, adică dublu față de actualul spațiu în care funcționează secțiile care vor fi mutate în clădirea nouă.  

„Saloanele vor avea doar câte două paturi, cu grup sanitar propriu, iar pe fiecare etaj va exista și câte o rezervă cu un singur pat. Mai mult, fiecare secție va avea și câte un salon izolator. Sunt prevăzute 105 paturi, din care 10 pentru secția ATI. De asemenea, vor fi amenajate și patru săli moderne de operații. Am înțeles necesitatea și importanța acestei investiții. Mă bucur mult că reușim să ne ținem de cuvânt și să facem ceea ce ne-am angajat când am preluat acest spital (în februarie 2022), care risca atunci chiar să fie închis din cauza subfinanțării și a lipsei investițiilor”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Spitalul va avea heliport medical

Pe acoperișul clădirii va fi amenajat și un heliport pentru elicopterul SMURD. 

„De asemenea, avem în pregătire proiecte și pentru celelalte pavilioane ale spitalului, astfel că investițiile în sistemul medical din Tecuci vor ajunge la peste 60 de milioane de euro”, a adăugat Costel Fotea. 

Cum va fi compartimentat noua unitate medicală FOTO: CJ
Cum va fi compartimentat noua unitate medicală FOTO: CJ

Pentru a atrage medici în zonă, Consiliul Județean Galați a anunțat că va deconta naveta acestora și se angajează să plătească 300 de euro/lună pentru chirie. 

Contractul de proiectare și realizare a lucrărilor pentru noul spital de la Tecuci  a fost semnat joi, 11 ianuarie 2024, iar durata de execuție este de 16 luni. 

După două luni de proiectare și aprobarea documentației tehnice, vor demara la propriu lucrările.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite