Spectacol în premieră, duminică, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”. Intrarea este liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul este găzduit de grădina Muzeului  Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine FOTO C. Crângan
Concertul este găzduit de grădina Muzeului  Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine FOTO C. Crângan

Artiştii teatrului pun în scenă opera „Luceafărul”, de Nicolae Bretan. Momentul este închinat comemorării a 130 de ani de la trecerea la cele veşnice a poetului Mihai Eminescu. Spectacolul este găzduit de grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos.

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la moartea marelui  poet Mihai Eminescu, iar Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi a decis să marcheze momentul într-un mod special: cu o premieră.

Astfel, duminică, 16 iunie 2019, de la ora 20,30, în grădina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos,  are loc prima reprezentaţie la Galaţi a operei „Luceafărul” de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră.

Nicolae Bretan a fost deopotrivă compozitor, bariton şi regizor de operă. Muzicianul a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) şi la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), după care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. În 1916 şi-a luat şi licenţa la Facultatea de Filologie din Cluj.

A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj şi director al Operei Române din Cluj, după revenirea acesteia din refugiul de la Timişoara. Opera într-un act Luceafărul de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă.

În ultimii ani, începând din 2014, instituţia noastră a avut o serie de reprezentaţii cu această lucrare în varianta cu pian, iar acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului, colectivul Teatrului doreşte să prezinte lucrarea integral.

Ideea regizorală aparţine regretatului Maestru Emil Pinghiriac, punerea în scenă revenind discipolului său, tenorul Adrian Mărginean.

În distribuţie îi vom putea urmări pe Florin Bobei (Luceafărul), Adelina Diaconu (Fata de Împărat), Adrian Mărginean (Pajul), Silvia-Alice Niţă (Jupâniţa), Dominic Cristea (Arhanghelul Mihail), Valentin Vasopol (Corăbierul) şi balerinii Oana Rusu şi Paul Nedelcuţă. Soliştii, orchestra şi corul Teatrului vor evolua sub bagheta dirijorului clujean Cristian Sandu.

Organizatorii au ţinut să aducă mulţumiri Fundaţiei „Nicolae Bretan” şi, în special, doamnei Judith Bretan, care şi-a dat acordul pentru punerea în scenă a operei scrisă de tatăl său. Intrarea la acest eveniment este liberă.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite