Somn uşor, puişor: opt sfaturi care te vor ajuta să adormi bebeluşul mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca bebeluşul să doarmă bine, ai grijă să îl îmbrăţişezi cât mai des. Foto: Fotolia
Pentru ca bebeluşul să doarmă bine, ai grijă să îl îmbrăţişezi cât mai des. Foto: Fotolia

În încercarea de a-şi înţelege cât mai bine bebeluşul, proaspeţii părinţi sunt adesea privaţi de somn şi depăşiţi de plânsetele micuţului. La unii bebeluşi, trucurile care îi menţin liniştiţi şi îi ajută să doarmă funcţionează, pe când la alţii nu dau roade. „Adevărul” vă prezintă câteva tehnici care ar putea funcţiona în cazul copilului tău.

Pentru unii bebeluşi, lupta cu somnul este perfect normală, sunt de părere specialiştii. Însă există strategii care îi pot ajuta pe micuţi să adoarmă mai uşor. Sfaturile următoare vin să le completeze pe cele pe care părinţii le cunosc deja.

1. Păstrează camera curată

Copilul tău se confruntă cu o congestie nazală pe timp de noapte? Ar putea fi din cauza alergenilor prezenţi în cameră. Bebeluşii respiră pe nas şi nu vor dormi bine atunci când căile aeriene sunt inflamate. Medicii vă recomandă să ştergeţi praful frecvent şi să renunţaţi la păturile pufoase şi obiectele care atrag praful.

2. Trecerea bebeluşului din braţele mamei, în braţele tatălui

În cazul în care mama este ocupată, nu va fi traumatizant pentru copil să fie pus la somn de tată. Şi cum mamele petrec mai mult timp cu micuţii lor, au mai multe şanse să se ataşeze de aceştia. Astfel, ora de culcare este o şansă bună pentru taţi să interacţioneze cu copiii, acest lucru fiind baza unei relaţii strânse, spun psihologii.

3. Incălzeşte pătuţul cu un prosop cald

Aşternuturile reci l-ar putea deranja pe copilul tău după ce a stat în braţele tale călduroase. Medicii încurajează părinţii să nu folosească păturele pentru cel puţin un an după naştere. În schimb, sunt recomandate pijamalele calde sau înfăşatul. De asemenea, ai putea încerca să încălzeşti un prosop şi să îl aşezi peste aşternuturi pentru câteva minute înainte de culcare. Asigură-te că îl vei scoate înainte de a-l aşeza pe cel mic în pătuţ pentru a dormi.

4. Îmbrăţişările calmează

Pentru ca bebeluşul să doarmă bine în timpul nopţii, ai grijă să îl îmbrăţişezi cât mai des pe parcursul zilei. În plus, vei avea un copil mai fericit.

5. Vocea tatălui

Dacă bebeluşul este agitat, tatăl îl poate calma. Acesta trebuie să se întindă pe pat şi să aşeze copilul pe pieptul său, odihnindu-şi bărbia pe capul micuţului. În tot acest timp, tatăl trebuie să murmure sau să scoată sunete precum zumzetul albinelor. Vibraţiile îl vor ajuta pe copil să adoarmă.

6. Fii un părinte flexibil

Dacă anumite tehnici au funcţionat cu primul copil, nu înseamnă că acestea vor da roade şi în cazul noului bebeluş. Sau dacă o tehnică a dat roade în câteva nopţi, nu înseamnă că aceasta va merge de fiecare dată. Fii mereu pregătit pentru adoptarea unor metode noi de hrănire, culcare şi calmare a bebeluşului.

7. Verifică ora de culcare a bebeluşului

Nu ştii dacă îţi culci copilul prea târziu sau prea devreme? Decalează ora de somn cu 30 de minute mai devreme sau mai târziu şi vezi care este rezultatul.

8. Învaţă copilul să adoarmă singur

Dacă nu îţi laşi niciodată copilul să adoarmă pe cont propriu, nu te aştepta să înveţe acest lucru foarte repede. Treptat va trebui să îl dezveţi de prezenţa ta în intervalul în care trebuie să adoarmă. Desigur, nu este greşit nici dacă vrei să îl legeni în continuare, alegerea îţi aparţine.

Imoportant este ca mamele să ştie că lunile în care sunt private de somn nu vor dura o eternitate. Bucură-te de  această perioadă şi păstrează în suflet momentele petrecute alături de bebeluş.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite