Şomeri şantajaţi să contracteze credite bancare. Martorii la înşelăciuni nu mai sunt de găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii erau învăţaţi ce să spună ca să contracteze credite Foto: arhivă Adevărul
Şomerii erau învăţaţi ce să spună ca să contracteze credite Foto: arhivă Adevărul

24 de persoane au fost puse sub inculpare după ce au păgubit mai multe bănci gălăţene cu aproape 200.000 de lei. Pe lista acuzaţiilor aduse grupării infracţionale se numără înşelăciunea, şantajul, ameninţarea, tâlhăria şi falsul în înscrisuri.

Patru persoane au ajuns iniţial după gratii, fiind vorba de Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş. Poliţiştii au descoperit că cei patru făceau parte dintr-un grup infracţional, care a comis mai multe infracţiuni de înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi bănci.

În urma verificărilor s-a stabilit că grupul amintit a înfiinţat în perioada 2006-2009 mai multe societăţi comerciale. Apoi, cu ajutorul altor persoane, a racolat şomeri interesaţi de obţinerea unor credite bancare.

Le-au făcut acte false, ca angajaţi la societăţile lor comerciale, cu venituri legale. O parte dintre membrii grupării îi forţau pe unii dintre cei racolaţi, ameninţându-i şi şantajându-i pentru a-i determina să meargă la bancă, să semneze contractele şi să ridice banii.

Judecaţi în libertate

Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore şi prezentaţi la Judecătoria Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis judecarea lor în libertate.

Cei patru sunt judecaţi acum pentru înşelăciune, alte 20 de persoane fiind trimise în boxa acuzaţilor pentru  înşelăciune, fals şi uz de fals. Instituţiile bancare ţepuite de gruparea infracţională sunt  Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, pe listă regăsindu-se şi  SC Colectare Recuperare Creanţe SRL şi SC Eos Ksi România, acestea constituindu-se părţi civile în proces, în încercarea de a recupera măcar o parte din prejudiciu.

Judecătoria Galaţi a decis recent să readministreze probele în acest dosar, decizia instanţei fiind surprinzătoare, în condiţiile în care procesul trenează de aproape patru ani, iar majoritatea termenelor de judecată au fost pierdute pe lipsuri de procedură şi încercări de împăcare cu păgubiţii, care nu s-au mai concretizat. 

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, martorii care pot ofeli detalii despre cum erau racolaţi şomerii şi şantajaţi să contracteze credite bancare nu mai sunt de găsit. Ultimele trei termene de judecată au fost acordate doar pentru audierea acestora, însă martorii nu au dat niciun semn de viaţă, instanţa urmând cel mai probabil să îi citeze cu mandate de aducere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite