Singurul monument istoric din Moldova, atestat în secolele II-III după Hristos, va deveni atracție turistică

0
Publicat:

Singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele în secolele II-III după Hristos, Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, va fi inclus în circuitul turistic naţional și internațional, în urma unui proiect european în valoare de peste patru milioane de euro.

Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, reabilitat FOTO: Primaria Galati
Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, reabilitat FOTO: Primaria Galati

Situl arheologic Tirighina-Barboşi conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos. Totodată, este singurul monument de importanţă naţională din judeţul Galaţi. În plus, situl este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.

Situl a fost reabilitat, iar în curând va fi pus în valoare atât din punct de vedere științific, cât și turistic. Este un proiect cu fonduri europene de 22 de milioane de lei, din care contribuția de la bugetul local este de 13 milioane de lei.

Potrivit proiectului, s-a construit un muzeu de sit unde vor fi expuse toate descoperirile arheologilor, inclusiv cele care acum se pot găsi la muzee din București și Iași, vor fi amenajate spații expoziționale, se vor organiza evenimente didactice și recreative, festivaluri, concerte. În plus, sunt realizate lucrări de restaurare a vestigiilor arheologice, dar și lucrări de stabilizare a terenului, de realizare a drumului de acces și a aleilor, precum și pentru structura viitorului muzeu.

Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, pus in valoare FOTO: Primaria Galati
Castrul Roman de la Tirighina-Barboşi, pus in valoare FOTO: Primaria Galati

„După lucrările de restaurare a vestigiilor arheologice și de stabilizare a terenului, iată că noul muzeu de la Situl arheologic Tirighina Barboși capătă contur și completează întregul areal care este acum pus în valoare. Mai mult, aici va fi și un punct de informare, iar situl va deveni un veritabil obiectiv în circuitul turistic”,  susține primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii au descoperit la Tirighina-Barboși ceramică, monede, o fibulă de bronz, alte obiecte din bronz și fier, un șanț de apărare cu o configurație impresionantă, precum și locuințe romane din secolul III.

De asemenea, un inel din aur, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit de arheologi într-un mormânt din castrul roman Tirighina-Barboși, Galați, în urmă cu doi ani. Bijuteria îl reprezintă pe Hermes/Mercur, zeul-mesager protector al comerțului.

Inelul a fost descoperit în situl Tirighina-Bărboși, cel mai vechi monument istoric daco-roman din sudul Moldovei, într-un mormânt de înhumaţie, la baza camerei funerare, aproape de latura de vest a acesteia, unde au fost identificate și două tălpi din piele. 

Bijuteria este realizată din aur cu chatonul sudat de verigă. Piesa centrală o constituie o camee, din onix în două straturi, cu reprezentarea unui personaj reliefat cu alb pe fond albastru. Este vorba despre reprezentarea lui Hermes nud, poziționat dreapta, sprijinit de o coloană. Hermes/Mercur este zeitatea considerată mesagerul Olimpului, protector al comerțului. 

Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite