Ce au descoperit arheologii în situl de la Tirighina-Barboşi. Zona va fi pusă în valoare cu 15,4 milioane de lei
0Arheologii de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”din Galaţi au făcut publice, miercuri, 10 iulie 2019, primele rezultate ale cercetării făcute la situl din zona castrului roman de la Tirighina-Barboşi. Sunt veşti bune legate de lucrurile de o mare valoare istorică aflate acolo, ceea ce dă speranţe că proiectul de amenajare va fi un succes.
Primăria municipiului Galaţi a prezentat primele rezultate ale cercetărilor arheologice derulate la situl arheologic Tirighina – Barboşi, în cadrul proiectului cu fonduri europene care vizează punerea în valoare a acestui obiectiv.
Potrivit informaţiilor prezentate, miercuri, 10 iulie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de arheologi, de conducerea Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi şi de reprezentanţii Primăriei, „ au fost descoperite o serie de elemente interesante cu privire la evoluţia sitului, precum şi numeroase materiale arheologice.
Arheologii au precizat că au fost investigate mai multe puncte din zona Castellum-ului şi a Castrum-ului în vederea valorificării vestigiilor arheologice. Astfel, în zona Castellum a fost realizată o secţiune magistrală până la baza promontoriului Tirighina. Au fost descoperite o serie de elemente interesante cu privire la evoluţia sitului arheologic.
Au fost astfel puse în evidenţă urmele unei palisade configurate prin două rânduri de stâlpi de lemn, acest sistem defensiv aparţinând etapei romane timpurii, respectiv faza de pământ a fortificaţiei. În spatele acestei linii de apărare a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, de formă patrulateră, aparţinând probabil unui turn de apărare.
Panta promontoriului a fost amenajată în epoca romană, în cel puţin două terase, cea de la baza dealului fiind nivelată cu un strat consistent de resturi de construcţie, provenite probabil din edificiile dezafectate aflate în Castellum, dacă nu chiar din zidul de incintă al Castellum-ului, aşa cum pare să dovedească un fragment masiv de parament găsit în poziţie secundară. Acest ultim aspect proiectează o ipoteză nouă legată de momentul dezafectării zidului de incintă al Castellum-ului, respectiv odată cu ridicarea noii fortificaţii de tip Castrum (sec. III, p. Chr).
Tot în zona Castellum au fost continuate cercetările din anul 2017, efectuate în două secţiuni arheologice unde au fost descoperite două spectaculoase locuinţe romane din secolul III p. Chr.
În zona Castrum a fost descoperit unul din şanţurile de apărare aferente acestui sistem defensiv. Şanţul foarte bine păstrat are o configuraţie impresionantă – o deschidere în zona superioară de 8 m şi o adâncime maximă de 3,8 m.
În ambele sectoare de cercetare arheologică au fost descoperite numeroase materiale arheologice: ceramică, monede, o fibulă din bronz, obiecte cu întrebuinţări diferite din bronz şi fier, toate acestea, alături de patrimoniul arheologic descoperit în campania din anul 2017, urmând a fi valorificate în cadrul Muzeului de sit ce va fi construit în cadrul proiectului.
Cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboşi, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galaţi, care a semnat, în acest scop, la începutul acestui an, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un contract de finanţare cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi constă în conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale.
Obiectivele specifice sunt: restaurarea şi conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboşi, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanţare; dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboşi, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanţare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboşi la finalizarea implementării proiectului.
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 15.416.890 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.140 lei. Proiectul va fi implementat până la data de 31.10.2020.
Situl arheologic va fi reabilitat şi pus în valoare, va avea un muzeu de sit şi centru de informare, va găzdui expoziţii permanente şi temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte şi alte acţiuni culturale.
Principalele lucrări care vor fi executate vor avea în vedere: intervenţii de conservare – restaurare şi valorificare a vestigiilor arheologice, conservarea şi protejarea zonelor reprezentative şi a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III; construcţii noi – muzeu, punct de informare, construcţii de protecţie, pasarelă; amenajări exterioare – vor fi organizate inclusiv trasee tematice şi de circulaţie.
Reamintim că o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai - iunie 2017, pe o suprafaţă de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic.
Castrul roman Tirighina-Barboşi este clasificat ca monument de categoria A (importanţă naţională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010.