Se strică vremea la Galaţi. Judeţul intră sâmbătă sub cod galben, iar duminică sub cod portocaliu de viscol şi ninsoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Potrivit ANM, începând din seara de sâmbătă, 16 ianuarie, aria ninsorilor se va extinde dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice ale ţării, Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 km/h, viscolind ninsoarea. Duminică, viscolul ar putea ajunge la 80 de km/h, vizibilitatea fiind redusă sub 50 de metri.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că vremea se va înrăutăţi la Galaţi şi în judeţele învecinate, în cursul zilei de sâmbătă, 16 ianuarie 2016.

Potrivit meteorologilor, aria ninsorilor se va extinde sâmbătă dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde treptat regiunile sudice şi sud-estice ale ţării, Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 km/h, viscolind ninsoarea.

Duminică, în judeţele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70-80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În judeţele Tulcea şi Constanţa, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.

Galaţiul se pregăteşte de viforniţă

„Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a cerut vineri forţelor de intervenţie să fie pregătite să reacţioneze cu operativitate, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cu cod galben şi portocaliu de ninsori şi viscol, valabile în intervalul 16 ianuarie 2016, ora 20,00 – 17 ianuarie 2016, ora 20,00”, ne-a informat biroul de presă a Primăriei Galaţi.

Primarul Marius Stan a cerut tuturor forţelor de intervenţie la deszăpezire să fie pregătite să acţioneze imediat ce vremea se înrăutăţeşte. Sunt pregătite de intervenţie peste 141 de utilaje şi aproximativ 250 de oameni.
Utilajele de deszăpezire vor interveni, în premieră, de anul acesta, pe zone de competenţă. Potrivit noii strategii municipale de intervenţie în caz de ninsori, Galaţiul a fost împărţit în 6 (şase) zone operative, fiecărei zone fiindu-i alocat un număr de utilaje şi forţă umană pentru înlăturarea cât mai operativă a efectelor fenomenelor meteorologice.

Au fost asigurate stocurile necesare de combustibil şi material antiderapant. Responsabilii cu deszăpezirea au sarcina să intervină din timp pentru prevenirea producerii poleiului şi, în cazul depunerii unui strat consistent de zăpadă, să acţioneze cu prioritate pe căile de acces către spitale, unităţile de utilitate publică, la intrările/ieşirile în/din oraş, pe pante şi rampe, în intersecţii şi în sensurile giratorii.

Totodată, echipele de deszăpezire vor interveni cu prioritate pentru curăţarea trotuarelor şi a alveolelor din staţiile destinate transportului în comun, precum şi în dreptul rampelor pentru persoane cu dizabilităţi de la trecerile de pietoni.

Gălăţenii sunt rugaţi să-şi parcheze maşinile astfel încât să nu încurce utilajele

„Pentru ca intervenţia utilajelor de deszăpezire să nu fie îngreunată de traficul aglomerat, primarul Marius Stan face apel la populaţia municipiului Galaţi să renunţe, pe cât posibil, la maşinile personale şi să folosească, pe perioada episodului de vreme severă, mijloacele de transport în comun pentru a uşura intervenţia utilajelor”, a informat Primăria.

Totodată, şoferii sunt rugaţi să oprească, staţioneze sau parcheze maşinile numai în locurile permise de lege, pentru a nu zădărnici eforturile echipajelor de deszăpezire. În contextul în care sunt prognozate intensificări severe ale vântului, cu viteze de până la 70-80 kilometri/oră, posesorii de autovehicule sunt sfătuiţi să parcheze în locuri sigure, departe de copaci, copertine, panouri publicitare, etc.

Având în vedere fenomenele meteo extreme ce se vor produce în perioada episodului de vreme severă, primarul Marius Stan a cerut forţelor responsabile monitorizarea, ridicarea de pe străzi şi cazarea persoanelor fără adăpost.

În acest sens, funcţionează serviciul de permanenţă la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost de pe lângă Primăria municipiului Galaţi. Pentru situaţii speciale, cetăţenii pot suna la Poliţia Locală, 0236.314.000, Poliţia Municipală, 0236.412.222 sau la ofiţerul de serviciu al Primăriei, 0236.307.700. De asemenea, pentru situaţii deosebite datorate ninsorii, poate fi apelat numărul verde Ecosal: 0800.800.329, sau dispecerat Ecosal: 0236.312.282

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite