Satul unde locuitorii şi-au tăiat porcii de frică să nu fie ridicaţi de autorităţi. În final, totul s-a dovedit a fi doar o alarmă falsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Zeci de gospodari din localitatea gălăţeană Odaia Manolache au dat crezare unor zvonuri care circulau prin sat legat de suspiciunea că suinele au contactat virusul pestei porcine şi s-au apucat să îşi sacrifice animalele.

De frică să nu se trezească fără carne în preajma Crăciunului, zeci de locuitori din Odaia Manolache, localitate componentă a comunei gălăţene Vânători, şi-au tăiat porcii. Prin sat a circulat în ultimele zile zvonul că două animale ar fi murit după ce au contractat virusul pestei porcine, însă, în final, informaţia s-a dovedit falsă.

Când s-au dezmeticit şi sătenii, era prea târziu. „Am pregătit  tochitura, tot. Am tăiat că am muncit toată vara pentru el. Şi cu apă fiartă, să vină şi ei să vadă cum se munceşte, nu să şi bată joc de ţărani. Ieri am pregătit, aseară am tăiat şi toată noaptea am stat.”, a declarat o localnică pentru Digi24.

„Ne-a păcălit. Vezi cum ne-a păcălit? Se râde de lume, noi muncim toată vara la CAP, vai de capul nostru, muncim şi am vrut şi noi un porc  să tăiem de Crăciun şi l-am tăiat acum. Ne-a fost frică când s-a auzit cu pesta”,  a susţinut un alt localnic.

„A fost alarmă falsă? Posibil, aşa se duce la ţară, dintr-un om în altul şi oamenii de frică săracii. Oamenii nu ştiţi, ca oaia. Când a început, gata pe la 11, 12 noaptea, vâj, vâj, focul mare”, a decarat un alt localnic.

Autorităţile sanitar-veterinare le cer oamenilor să nu mai dea crezare la orice zvon care circulă prin sat şi să se informeze de la medicii veterinari în legătură cu orice suspiciune de pestă porcină.

”Aşteptaţi şi intraţi în legătură de fiecare dată cu DSVA prin reprezentanţii noştri în teritoriu. Măsura corectă este să aşteptăm rezultatul diagnosticul de certitudine . Să nu intram în panică când nu e cazul”, a declarat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite