Sărăcie criminală la Urgenţele din Galaţi şi Tecuci: lipsă gravă de bani, posturi blocate, investiţii îngheţate de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic de Urgenţe Judeţean Galaţi FOTO Costel Crângan
Spitalul Clinic de Urgenţe Judeţean Galaţi FOTO Costel Crângan

Într-un document transmis Guvernului, managerii spitalelor atrag atenţia că lucrurile au luat-o razna din cauza lipsei banilor. Posturile neocupate sunt blocate de ani de zile, deşi este nevoie acută de medici şi de asistente. Maşinile sunt vechi, iar reparaţiile lor costă deja mai mult decât o maşină nouă la schimb. O serie de aparate esenţiale lipsesc, iar o investiţie a fost blocată de o anchetă DNA.

Medicii de la serviciile Urgenţe din Galaţi şi Tecuci trag un semnal de alarmă la adresa Guvernului României, arătând că subfinanţarea Sănătăţii poate avea consecinţe deosebit de grave asupra pacienţilor.

Într-un document înaintat Prefecturii Galaţi, care ceruse o situaţie a privind asigurarea bazei tehnico-materiale şi a resurselor umane pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor la Unităţile de Primiri Urgenţe din municipiile Galaţi şi Tecuci, se arată negru pe alb că problemele sunt foarte mari şi de toate felurile, iar calitatea actului medical are, implicit, de suferit.

Personal insuficient, lipsă de bani

În răspunsul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi se arată că departamentul este ţinut la limita supravieţuirii de către Ministerul Sănătăţii.

„Nu se asigura aprovizionarea la timp şi integral conform necesarului de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi medicamente ca urmare a subfinanţării Serviciului UPU-SMURD de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi. Activitatea UPU-SMURD a fost asigurată în trimestrele III şi IV în anul 2017 din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi obţinute în baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate”, se arată în documentul semnat atât de fostul manager (până pe 4 februarie) dr. Gabriela Debita, cât şi de actualul manager (din 5 februarie), ec. Alina Dobrea.

De asemenea, conducerea celui mai mare spital din sudul Moldovei, arată că la unitatea de primiri urgenţe există o insuficienţă acută de personal, la care s-a ajuns tot din cauza subfinanţării.

Situatie UPU Galaţi FOTO Raport

O parte din sesizările conducerii Spitalului de Urgenţe din Galaţi FOTO Adresă Oficială

„Se impune  angajarea de personal mediu şi de îngrijire, insuficient în prezent şi, de asemenea, personal medico-sanitar subnormat ca urmare a subfinanţării prin Ministerul Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi, respectiv: 10 medici, 7 asistenţi medicali, o infirmieră, 10 brancardieri, 30 de îngrijitoare, un administrator, un personal IT, 4 asistenţi sociali, 3 registratori medicali”, se mai arată în document.

În document se precizează că sunt probleme inclusiv cu asigurarea personalului specializat - medici şi asistente - pentru computerul tomograf propriu aferent extinderii,  recent finalizată (cu fonduri UE, prin Programul Operaţional Regional), a secţiei Imagistică.

Dotare insuficientă pentru intervenţii

Nici dotarea materială pentru intervenţiile speciale nu este chiar pe măsura standardelor actuale. Astfel, se arată că Serviciul UPU-SMURD ar mai avea nevoie de două dispozitive mecanice de masaj cardiac pentru elicopter şi ambulanţa de terapie intensivă.

De asemenea, ar fi necesar şi o maşină pentru transportul piloţilor şi a echipajului medical către şi de la Punctul de Operare Aeromedicală (aflat la aproape un kilometru de UPU, socotind întreg traseul ce trebuie parcurs), care să aibă şi caracter logistic de aprovizionare. Partea interesantă este că în acest moment nici măcar nu există legislaţie pentru o astfel de achiziţie.

„Este necesară înlocuirea maşinii de medic, veche şi uzată, permanent reparată (reparaţiile au înlocuit valoarea iniţiala a maşinii), cu o nouă maşină de teren”, se mai afirmă în documentul menţionat.

La Tecuci, criză de medici specialişti

Cele mai mari probleme ale Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci, aşa cum sunt ele expuse în informarea prezentată Prefecturii Galaţi, vizează faptul că unitatea nu are Unitate de Primiri Urgenţe, iar pacienţii veniţi în regim de urgenţă sunt primiţi în patru camere de gardă care se află în clădiri diferite. „Având doar camere de gardă, nu putem angaja medici de urgenţă”, afirmă managerul spitalului din Tecuci, dr. Claudiu Emanuel Zara.

Spitalul din Tecuci FOTO Costel Crângan

Interesat este că unitatea medicală a avut buget pentru construirea unei secţii specializate (ba chiar s-au făcut şi o serie de plăţi pentru proiectare), însă totul s-a blocat după ce împotriva fostului manager de la „Anton Cincu” a fost începută o anchetă penală pentru presupuse fapte de corupţie.

Raport Tecuci stare urgente

Este de spus şi că spitalul din Tecuci se confruntă cu o acută lipsă de medici specialişti. „Menţionăm că deşi avem 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, care au luat examenul de rezidenţiat pe post, ne confruntăm cu o lipsă acută de medici specialişti. Medicii rezidenţi, după terminarea rezidenţiatului, refuză să rămână la postul pe care au fost plătiţi, mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare, şi, am fost nevoiţi ca în multe cazuri să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi deoarece nu avem alte soluţii”,  se mai arată în dcocumentul semnat de conducerea spitalul tecucean.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite