Şapte copii s-au automutilat în grup la Protecţia Copilului Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte minori bolnavi psihic dintr-un centru de plasament şi-au crestat corpurile cu o lama. Tulburările de comportament,  mediatizarea excesivă a sinuciderilor şi lipsa de personal din camin au condus  la această situaţie pe cât de neobişnuită pe atât de gravă.

Supraveghetoarele care lucrează la Centrul de Primire Copii „Irene şi Stuart” au trecut, joi noaptea,  prin momente de groază. Ele s-au văzut nevoite să sune la 112 pentru că şapte dintre  copiii internaţi s-au automutilat cu o lamă. Adolescenţii, patru băieţi şi trei fete, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani care  şi-au tăiat pielea de pe mâini şi corp şi erau foarte agitaţi aşa încât a fost necesară transportarea lor la Spitalul de Psihiatrie. Toţi cei şapte se aflau deja în evidenţele serviciului Neuro-psihiatrie infantilă cu diagnosticul de „tulburări de comportament”.

„Am fost solicitaţi să intervenim la un centru de plasament în Galaţi. Au fost găsiţi  şapte copii care s-au autoagresat, producându-şi plăgi tăiate cu o lamă de bărbierit, la nivelul anteraţelor şi al coapselor. Leziunile erau superficiale astfel că a fost posibilă transportarea lor  la Spitalul de Psihiatrie pentru evaluare şi continuarea tratamentului”, a declarat Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Sindromul Mădălina Manole

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului sunt de părere că problemele psihice şi nevoia acestor tineri de a  atrage atenţia asupra lor a condus la această situaţie. Mai mult decât atât, asistenţii sociali  pun evenimentul pe seama influenţei pe care a avut-o mediatizarea în exces a sinuciderii Mădălinei Manole. 

„E foarte greu de explicat ce s-a întămplat cu aceşti copii,  dar ţinând cont de manifestarea unui mimetism şi de ceea ce se mediatizează am putea ajunge la o motivaţie. Aceşti copii au spus că voiau să atraga atenţia asupra lor, să fie şi ei vedete. Toate aceste sinucideri, celebre sau nu, dar intens mediatizate în ultima vreme, au o mare importanţă. Sunt copii instabili emoţional. A fost o reacţie mimetică”, a declarat Tania Calcan, purtătoare de cuvânt al Direcţiei Pentru Protecţia Copilului Galaţi.

Le place la Psihiatrie

Dintre cei şapte adolescenţi care au ajuns iniţial la spital, cinci au fost externaţi şi s-au întors în Centrul de Primire. După numai câteva ore, din dorinaţa de a fi lângă prietenii şi colegii lui de suferinţă, unul dintre cei cinci a început să dea cu pumnul în geamuri, pentru a fi dus din nou la Psihiatrie.

„Copii au fost duşi la Neuropshiatrie infantilă pentru investigaţii de specialitate. Dintre cei şapte, doi au fost internaţi pentru tulburări de comportament. Un alt copil de 14 ani, după ce-a întors de la spital a spart gramurile de la camera în care stă pentru a se întoarce lângă ceilalţi”, a adăugat Tania Calcan.

Pentru internarea acestuia din urmă a fost nevoie şi de ajutorul poliţiştilor.

„Poliţiştii au intervenit pentru ajuta la imobilizarea în vederea internării a unui tânăr care se automutilase. Acesta a fost dus la Spitalul de Psihiatrie”, a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt IPJ.


Lipsă periculoasă de personal

O mare problemă cu care se confruntă Direcţia Judeţeană pentru  Protecţia Copilului este lipsa personalului de specialitate cu competenţă în îngrijirea copiilor cu nevoi speciale. Urmările acestui deficit pot fi, iată, dintre cele mai grave. Conducerea instituţiei a primit în ultimul timp  îngrijorător de multe cereri de demisie. 
„Sunt foarte mulţi angajaţi care vor să plece. O parte importantă a personalului nostru a decis să renunţe la locurile de muncă. Oamenii caută alternative mai bune. Insuficienţa acestor specialişti în cadrul Protecţiei Copilului se simte dovadă că se ajunge în situaţii precum aceasta”, mai spune Tania Calcan. 

A fost demarată o anchetă internă, iar purtătorul de cuvânt al DJPC mai precizează că măsurile împotriva personalului vinovat de cele întâmplate vor fi dure.Se anchetează faptul că incidentul a fost raportat prea târziu către conducerea instituţiei.





Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite