România protestelor. Aproximativ 25.000 de studenţi, în grevă japoneză. Vezi de ce protestează

0
0

Aproximativ 25.000 de studenţi ai ANOSR au intrat de azi în grevă japoneză, în timpul căreia vor purta banderole albe pe braţe, pe care scrie "protestatar", nemulţumiţi de prevederile din Legea educaţiei privind eliminarea reprezentanţilor lor din forurile decizionale din mediul universitar.

Vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristina Ramona Fiţ, a declarat pentru MEDIAFAX că luni vor fi în grevă japoneză aproximativ 25.000 de studenţi din centrele universitare Galaţi, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Suceava, Alba-Iulia şi Târgu Mureş.

La Galaţi, 700 de banderole pe care scria „Protestatar" sau „GOLAN II" au ajuns în această dimineaţă la studenţii gălăţeni din mai toate facultăţile. Este practic prima etapă a programului de acţiuni de protest iniţiat de organizaţiile de studenţi din toată ţara. Pe studenţi îi deranjeză lipsa prevederii în noua Lege a educaţiei a celor 25 de procente prin care studenţii se pot implica în desemnarea rectorului. Mâine dimineaţă, studenţii vor scoate pe geamurile căminelor cearceafuri albe pe care vor scrie: "Ești incapabil să votezi! Semnat Ministru`"!

Aceştia vor avea pe braţe banderole albe pe care scrie "protestatar", greva japoneză fiind prima acţiune din calendarul protestelor studenţilor.

Cristina Ramona Fiţ a spus că studenţii aşteaptă de la ministrul Educaţiei propuneri de rezolvare a nemulţumirilor lor.

Reprezentanţii ANOSR susţin că au semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a educaţiei, şi anume lipsa celor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor.

image

Studenţii vor continua acţiunile marţi, când vor scoate cearşafuri pe geam, în semn de protest, dar şi pentru a arăta solidaritatea dintre studenţi, iar miercuri vor pune un cearşaf pe universitate, pe cămin sau pe cantină cu mesajele "Vrem 25%, drepturile studenţilor nu sunt negociabile" şi "Eşti incapabil să votezi! Semnat Ministru".

Acţiunea de protest va continua joi, când studenţii vor trimite un colet la Ministerul Educaţiei în care vor pune zacuscă, murături, slănină şi salam, pentru a arăta condiţia socială a studentului din România şi cum este să primeşti pachet cu mâncare de la părinţi.

image

Începând de luni, 7 martie, studenţii vor protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Mai multe - Galaţi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite