„Prodromiţa”,  icoana făcătoare de minuni de la Muntele Athos, dăruită oraşului acum 118 ani, cinstită la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de cinstire a icoanei "Prodromiţa". Foto: ADJ
Slujba de cinstire a icoanei "Prodromiţa". Foto: ADJ

Gălăţenii s-au putut închina la Maica Domnului în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi la catedrala arhiepiscopală. Icoana este pictată de călugării de la muntele Athos în anul 1898, special pentru eparhia de la Dunărea de Jos şi este replică a celei mai cunoscute icoane a ortodoxiei.

Manifestările pastoral-misionare dedicate sfintei icoane “Prodromiţa” au debutat sâmbătă seara la biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi, unde a fost dusă şi sfânta icoană. Locul nu a fost deloc întâmplător, căci icoana a poposit aici în 1863, în drumul ei către Muntele Athos.

Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul  arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în amintita biserică o slujbă religioasă specială, care a inclus Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

„În anul 1863, Sfânta Icoană, înainte de a pleca pe Dunăre spre Muntele Athos a fost primită cu mare evlavie în oraşul Galaţi, toată noaptea fiind săvârşită priveghere la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din municipiu”, a spus IPS Casian.

„În această biserică s-a petrecut minunea cu zugravul necredincios care se îndoia de pictarea miraculoasă a chipului ei. De aceea, a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoane, însă, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor”, a adăugat arhiepiscopul Dunării de Jos.

Din anul 1898, în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina se păstrează o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea în vremea respectivă.

Credincioşi la închinare în faţa icoanei. Foto

Pe parcursul întregii slujbe, credincioşii gălăţeni, cu lumânări aprinse în mâini, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi s-au rugat înaintea Maicii Domnului “Prodromiţa”.

Duminică, icoana a fost adusă de la biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi a fost aşezată spre închinare lângă icoana Sfântului Cuv. Paisie Aghioritul.

Slujba pentru "Prodromiţa". Foto

IPS Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, după care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. La slujbă a participat şi preotul George Vâlcu, fiu duhovnicesc al Eparhiei Dunării de Jos, născut la Brăila, care în prezent slujeşte la parohia “Naşterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia.

La sfârşitul slujbei, credincioşii prezenţi au primit din mâna Chiriarhului câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite