Prima măsură pentru înlăturarea efectelor surpării Falezei Inferioare: repararea urgentă a canalului colector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât demararea în regim de urgenţă a procedurilor de achiziţie, proiectare şi execuţie a lucrărilor de reparaţii la vechiul canal colector în zona Elice, de completare şi compactare a solului, precum şi repararea şi consolidarea cheului fluviului pe lungimea afectată de surpare.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a adus astăzi la cunoştinţa membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă rezultatele studiului realizat de specialiştii Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, la comanda Primăriei municipiului Galaţi. Datele au fost prezentate prefectului în cursul zilei chiar de către specialiştii care au lucrat la acest proiect ce a necesitat investigaţii geotehnice, monitorizare în teren şi monitorizare satelitară.   

Ţinând cont de aceste concluzii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât demararea în regim de urgenţă a procedurilor de achiziţie, proiectare şi execuţie a lucrărilor de reparaţii la vechiul canal colector în zona Elice, de completare şi compactare a solului, precum şi repararea şi consolidarea cheului fluviului pe lungimea afectată de surpare.

Totodată, s-au făcut către Primăria municipiului Galaţi două recomandări: monitorizarea permanentă a comportării solului pe Faleza Superioară şi întocmirea unei hărţi hidrogeologice care să evidenţieze traseul exact al apelor freatice.

Până la înlăturarea totală a efectelor accidentului de sol, zona în care s-a produs surparea va fi monitorizată şi protejată permanent, iar accesul maşinilor mai grele de 1,5 tone este interzis.

Între timp, groapa de pe Faleza Superioară a fost acoperită provizoriu, din motive de protecţie a solului, care este foarte vulnerabil, din cauza infiltraţiilor şi a presiunii constante a apelor Dunării şi a pânzei freatice. În acest fel, apele pluviale nu mai ajung în zona vulnerabilă şi nu mai pun şi ele o presiune suplimentară pe sol. Nu în ultimul rând, groapa a fost astupată şi pentru că devenise un loc de colectare şi depozitare a deşeurilor.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite