Preşedintele României vine la Galaţi pentru a se întâlni cu studenţii. Taxele aplicate studenţilor şi asigurarea calităţii educaţiei vor fi subiecte de dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) derulează în perioada 8-16 august 2016, la Galaţi, cea de-a XI-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), cel mai important eveniment anual studenţesc din România, care reuneşte peste 350 de studenţi din 17 centre universitare din ţară. La eveniment va fi prezent Klaus Iohannis, preşedintele României, şi ministrul Educaţiei.

În cadrul FOSR 2016, liderii studenţilor din întreaga ţară vor dezbate cele mai importante probleme şi interese ale studenţilor din România, stabilind priorităţile federaţiei pentru următorul an.

Deschiderea oficială a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România va avea loc marţi, 9 august 2016, începând cu ora 10:40, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (str. Domnească nr. 111, corp AS, în incinta Facultăţii de Drept), şi are ca invitaţi, printre alţii, pe Klaus Werner Iohannis, preşedintele României,  Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Andrei Popescu, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, şi Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România. 

Vor lua cuvântul şi reprezentanţi din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, Societăţii Academice din România, Consiliului Tineretului din România, respectiv Consiliului Naţional al Elevilor. 

Preşedintele ANOSR, Vlad D. Cherecheş, va deschide evenimentul prezentând perspectiva studenţilor asupra stării actuale învăţământului superior românesc, iar ceilalţi vorbitori vor fi invitaţi să prezinte perspectiva lor şi planurile instituţiilor pe care le reprezintă în acest domeniu.

Pe parcursul evenimentului, cei peste 350 de participanţi vor lua parte la diverse ateliere de lucru şi dezbateri în cadrul cărora vor creiona obiectivele ANOSR în domeniul învăţământului superior, şi care vor fi prezentate inclusiv partidelor politice, în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Astfel, miercuri, 10 august 2016, de la ora 20:00, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi (str. Ştiinţei nr. 115), va avea loc o dezbatere asupra obiectivelor studenţilor la care au fost invitaţi toţi parlamentarii şi preşedinţii de partide parlamentare din judeţul Galaţi.

„Sperăm să avem o săptămână cât mai productivă la Galaţi şi ca mesajul şi concluziile noastre să fie receptate cum se cuvine de guvern, dar şi de partidele politice din România. Ne pregătim pentru un eveniment foarte important pentru societatea românească, alegerile parlamentare, şi sperăm ca viitorul parlament să fie unul care să acorde o importanţă mult mai mare educaţiei, nu ca până în prezent, astfel că vom transmite toate obiectivele noastre şi către toate partidele politice active şi îi vom invita să şi le asume în programele politice”, a declarat Vlad D. Cherecheş, preşedinte ANOSR.

Finanţarea educaţiei, între ce se vrea şi ce se poate

ANOSR va aborda 4 domenii distincte ce ţin de învăţământul superior şi viaţa studenţească (academic, profesional, social şi etic), precum şi unul transversal, ce este în strânsă legătură cu toate cele patru (finanţarea educaţiei).

Atelierele de lucru vor aborda subiecte precum căminele studenţeşti, cantinele universitare, taxele aplicate studenţilor, reducerile de care beneficiază (sau ar trebui să beneficieze) studenţii, serviciile de orientare şi consiliere în carieră, învăţământul centrat pe student, formarea cadrelor didactice, asigurarea calităţii educaţiei, etica, integritatea şi buna guvernanţă în instituţiile de învăţământ superior, internaţionalizarea învăţământului superior sau funcţionarea caselor de cultură ale studenţilor. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat.

Joi, 11 august 2016, începând cu ora 20:00, pe Plaja Dunărea (str. Victor Vâlcovici nr. 1), va avea loc Târgul Organizaţiilor Studenţeşti, unde fiecare organizaţie membră a ANOSR îşi va prezenta activitatea.

Începând de sâmbătă, 13 august 2016, va debuta Adunarea Generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. În cadrul acesteia se va realiza un bilanţ al mandatului 2015-2016 şi va fi ales un nou Birou de Conducere, care va avea misiunea să implementeze planul de acţiune stabilit în aceste zile la Galaţi.

Întregul eveniment este organizat cu sprijinul Ligii Studenţilor din Galaţi (LSG), al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi al Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite