Povestea românului care a plecat în Italia pentru a scăpa de datorii şi s-a întors expert în construcţii. Ridică unul dintre cele mai mari hoteluri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A ajuns expert în construcţii după ce necazurile l-au făcut să plece la muncă în străinătate. Este povestea unui gălăţean care a avut mereu curajul să încerce noi afaceri şi care a cunoscut succesul datorită perseverenţei. Lucrează cot la cot cu angajaţii săi şi se ocupă mereu de marea lui pasiunea - electricitatea.

Vasile Popa este electrician de meserie. A terminat un liceu de profil la Tecuci, acolo unde s-a angajat în 1981 la Fabrica de Conserve. A lucrat ca electrician până în 1992, atunci când schimbările survenite după Revoluţie l-au determinat să ia totul de la zero. Îşi aminteşte şi acum cum salariile mergeau mai departe însă leul se deprecia iar banii nu îi mai ajungeau. Prin urmare a lăsat în urmă Fabrica de Conserve pentru a se privativa şi a porni o mică afacere. „Am început cu un mic restaurat la ieşirea din Tecuci. Pe DN25, fix la ieşirea din Tecuci spre Drăgăneşti. Acesta este locul în care a început totul, locul care mi-a adus primii bani după Revoluţie”, explică Vasile Popa. 

S-a bucurat de un adevărat succes. Indiferent că pleca sau venea la Tecuci, aproape toţi au trecut pragul Popasului aflat la ieşirea din micul oraş. Au fost şase ani în care afacerea s-a dezvoltat foarte bine dar într-o zi bărbatul a decis să vrea să schimbe fumul de ţigară pe ceva mai sănătos. Aşa că a închis restaurantul şi a făcut o fabrică de produse lactate.

Totul de cea mai bună calitate. Nu a pus niciodată accent pe cantitate ci pe calitate. Am reuşit să achiziţionez utilaje ultramoderne care mi-au permis să realizeze marfa în cele sănătoase şi igienice condiţii. Din păcate, clienţii nu erau obişnuiţi să plătească pentru calitatea pe care o produceam. Aşa că am făcut datorii rapid,” ne-a povestit Vasile Popa. Pentru a reuşi să supravieţuiască a fost nevoit să plece în Italia.

„A fost un moment foarte greu. Am muncit foarte, foarte multe. Pe zi eram la muncă 14 ore. Am muncit în construcţii, inclusiv sâmbăta şi duminica. Dorul de familie mă întrista cel mai tare, a fost cel mai greu de suportat. De altfel cei mai mulţi bani se duceau pe telefoanele cu cei dragi”, îşi aminteşte Vasile Popa. 
image

A stat în Italia şase ani, timp în care a strâns atât bani cât şi cunoştinţe în domeniu. Venit acasă şi-a deschis o societate de construcţii. Din 2009 şi până în prezent a ridicat 56 de case. „Acolo, m-am specializat. Am lucrat numai cu scule şi utilaje performante ceea ce am şi cumpărat acolo şi am adus aici. Deci m-au specializat foarte bine italienii pe mine. Şi am învăţat foarte multe de la ei - să fii om, să fii civilizat, să fii corect!”, spune bărbatul. Între timp, a mai dezvoltat o afacere, în care lucrează acum întreaga familie - o seră de flori.

image

„Când veneam din Italia acasă, nu veneam fără câteva flori la soţie. Ce aduceaţi? Muşcate, de toate. Şi a început încet încet să le înmulţească, când nu a mai avut loc a trebuit să facem ceva mai mare”, ne-a mărturisit cu zâmbetul pe buze bărbatul. Acum Vasile Popa lucrează la construcţia celui mai mare hotel din Tecuci, amplasat în centrul oraşului. Povestea lui poate fi un model pentru toţi cei 13.200 de şomeri tecuceni, aflaţi în statisticile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din 2001 şi până în 2014.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite