Pistă de atletism pentru un stadion care stă să se prăbuşească. Aberaţia din Galaţi ar urma să coste peste 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadionul „Dunărea” Galaţi nu mai este folosit de nicio echipă de mai bine de patru ani. Gazonul este ca vai de el, în tribunele crăpate cresc bălării, totul e în paragină şi se surpă. Totuşi, municipalitatea a plătit deja 41.000 de lei unei firme pentru a întocmi un proiect pentru o nouă pistă de atletism, la standarde internaţionale.

Mult dezbătuta idee a refacerii stadionului „Dunărea” (idee care nu-i rea în esenţă, că sportivii din oraş nu prea au unde se antrena) a dus la o decizie destul de controversată a autorităţilor din Galaţi: se va reface doar pista de atletism (la stadarde internaţionale), iar restul bazei sportive va rămâne în aceeaşi semi-abandonare care a adus-o într-o stare jalnică.

Pentru proiectare şi o evaluare a costurilor, Primăria din Galaţi a angajat deja o firmă – Ischia SRL Galaţi (o firmă mică, dar foarte activă în domeniu) – care va primi 41.000 de lei. Evident, lucrările de refacere a pistei vor fi, vorba poetului, „alţi bani, altă distracţie”.

O primă evaluare arată că realizarea pistei (care are circa 2.600 de metri pătraţi) ar costa peste 1 milion de euro, sumă destul de piperată dacă ţinem cont de subţirimea bugetului de investiţii al oraşului.

Este un lucru de apreciat că sportivii din Galaţi vor avea la dispoziţie o pistă de atletism la standardele federaţiei de specialitate.

O problema este însă că şi la stadion ar fi necesare o serie de reparaţii, pentru că altfel riscă să se surpe într-un an, doi. Tribunele vechi de aproape 60 de ani sunt fără fundaţie, iar terenul din zonă este destul instabil.

Dacă se va construi pista înainte de a reface facilităţile de la stadion (tribune, instalaţia de irigare ş.a.m.d.) există riscul ca, la un moment dat, utilajele să „încalece” noua, performanta şi costisitoare pistă, cu efecte nu tocmai fericite pentru acesta.

„Reabilitarea stadionului Dunărea este un proiect important pentru primăria Galaţi, dar este şi costisitor. Primul pas pe care îl are în vedere primăria este modernizarea pistei de atletism şi în sensul acesta există deja pe portalul de licitaţii realizarea unui studiu de fezabilitate. Se va mai interveni şi în rest, dar pentru moment acesta este singurul proiect care a fost pornit”, a declarat, pentru Digi24, Raluca Ardean, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.

Ca atare, există şi scenariul conform căruia stadionul „Nicolae Rainea” (după numele din acte al arenei „Dunărea”) va fi lăsat pe mai departe să se ruineze şi să fie cotropit de bălării, caz în care cei care vor alerga pe noua pistă vor avea o senzaţie apocaliptică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite