Piromanul care a incendiat nouă maşini la Galaţi este ofiţer în Jandarmerie. A acţionat din gelozie şi s-a folosit de funcţie ca să-şi ascundă urmele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul George Daniel Băcanu FOTO Facebook/pagina personală
Căpitanul George Daniel Băcanu FOTO Facebook/pagina personală

Anchetatorii au stabilit că autorul incendiului în urma căruia nouă maşini s-au făcut scrum este căpitanul George Daniel Băcanu, ofiţer în cadrul structurii de Pază Obiective a IJJ Galaţi. Bărbatul a provocat pagube de 100.000 de euro după ce a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere.

Poliţiştii l-au identificat pe autorul incendiului violent izbucnit în noaptea de 12 octombrie într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa. Acesta este ofiţer în cadrul Jandarmeriei Galaţi şi şi-a premeditat acţiunea.  Căpitanul George Daniel Băcanu, ofiţer în cadrul structurii de Pază Obiective a IJJ Galaţi, a acţionat din gelozie, spun anchetatorii, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul.

"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”, spun procurorii Parchetului Militar Iaşi.

Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare. În baza probelor adunate, procurorii militari au cerut reţinerea jandarmului gălăţean şi au cerut arestarea sa preventivă. Pe 26 octombrie, Tribunalul Militar Iaşi a dispus arestarea preventivă a căpitanului George Daniel Băcanu pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

Suspendat din funcţie

Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi susţine că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.

”Până acum, activitatea ofiţerului a fost evaluată prin calificativele ”bine” şi ”foarte bine”, acesta nu a săvârşit abateri disciplinare şi a fost declarat ”apt” la toate testările psihologice. Instituţia noastră se delimitează de astfel de comportamente şi este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a fost implicat cadrul militar. Vă precizăm că au fost puse la dispoziţia Parchetului Militar toate informaţiile solicitate pe timpul anchetei şi, în continuare, vom răspunde tuturor solicitărilor. La acest moment, conform prevederilor Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, fiind în faza de urmărire penală, în stare de arest preventiv, ofiţerul este suspendat din funcţie”, a declarat căpitanul Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cine este piromanul care a incendiat două uşi de apartament în aceeaşi noapte în oraşul Galaţi

Piromanul din Suceava care a provocat patru incendii în decurs de trei ore, internat la Psihiatrie

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite