Patru bărbaţi au fost arestaţi preventiv după descinderile de ieri din Galaţi. Doi dintre aceştia sunt poliţişti de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru persoane au fost deja reţinute. Foto: Adevărul
Patru persoane au fost deja reţinute. Foto: Adevărul

Procurorii DIICOT Galaţi îi acuză că, pe fondul diferenţei mari de valoare între produsele din tutun din România, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, pe raza judeţului Galaţi, în luna aprilie 2014 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România, peste frontiera de stat, a unor cantităţi mari de ţigarete, liderul grupării fiind chiar un poliţist de frontieră.

Cei patru reţinuţi sunt Vasile Bogdan Petrea (poliţist de frontieră), faţă de care există suspiciunea rezonabilă că în cadrul grupului a avut rolul de lider, Mircea Scîntei (poliţist de frontieră cu atribuţii directe pe linia efectuării controlului de frontieră pe sensul de intrare în România prin Punctul Oancea), faţă de care există suspiciunea rezonabilă că permitea intrarea în ţară a ţigărilor transportate de membrii grupării infracţionale, Costel Năvălici (principalul asociat al inculpatului Vasile-Bogdan Petrea), faţă de care există suspiciunea că, alături de liderul grupării, lua decizii cu privire la organizarea transporturilor ilegale de ţigări şi Dică-Nelu Hurduc, inculpat faţă de care există suspiciunea rezonabilă că era principalul distribuitor pe piaţa neagră a ţigărilor provenite din transporturile ilegale efectuate de către membrii grupării.

Aceştia sunt acuzaţi că au introdus în ţară ţigări din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Cahul, cu complicitatea unor lucrători ce îşi desfăşoară activitatea în punctul de trecere a frontierei menţionat. Numai în perioada 01.06.2014 – 19.08.2014, membrii grupării infracţionale au efectuat şapte transporturi ilegale de ţigări din Republica Moldova în România.

După introducerea în ţară, ţigările erau valorificate către diverse persoane ce domiciliază în municipiul Galaţi, precum şi în alte localităţi de pe raza judeţului Galaţi, precum Tîrgu-Bujor, Bereşti şi Băneasa, fiind deja identificate zeci de persoane.

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost estimat la peste 470.000 de lei. În vederea recuperării pagubei, în urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe autoturisme şi sume de bani urmând ca acestea să fie puse sub sechestru asigurător. Totodată au fost descoperite şi ridicate peste 42.000 de pachete de ţigări traficate peste frontiera de stat a României.După audierea celor 35 de persoane, procurorii DIICOT – ST Galaţi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de patru inculpaţi, dintre care doi sunt poliţişti de frontieră în PTF Oancea, şi au început urmărirea penală faţă de alte opt persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată şi continuată şi dare de mită.

Procurorii DIICOT – ST Galaţi vor  solicita astăzi Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a celor patru inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite