Păsări cântătoare protejate de lege, capturate de un braconier din Galați. Ce s-a întâmplat cu sticleții VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe păsări cântătoare protejate de lege au fost capturate de un bărbat din județul Galați. Braconierul a fost prins în flagrant de către polițiști și s-a ales cu dosar penal.  

Vânătoare de sticleți în județul Galați FOTO: Wikipedia
Vânătoare de sticleți în județul Galați FOTO: Wikipedia

Potrivit IPJ Galați, un echipaj de poliție din cadrul Poliției Oraș Târgu Bujor a depistat, pe raza localității Târgu Bujor, în zona cunoscută sub denumirea de Lunca pârâului Chineja, un bărbat de 46 de ani, în timp ce captura, fără drept, exemplare de păsări din specia Sticlete (Carduelis).

„Persoana în cauză folosea cuști prevăzute cu dispozitive special confecționate pentru capturarea păsărilor. Imediat după depistare, o echipa de polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați s-a deplasat la fața locului, unde, cu sprijinul paznicului de vânătoare din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi, în circumscripția căruia se află fondul cinegetic din zona respectivă, s-a procedat la examinarea vizuală și tactilă a păsărilor capturate”, a anunțat Poliția Galați.

Specialiștii au stabilit că cele patru exemplare de păsări, din care două din specia Sticlete (Carduelis) și două din specia Cânepar (Carduelis cannabina), nu prezintă leziuni incompatibile cu viața sau alte răni produse ca urmare a capturării, motiv pentru care  au fost eliberate în condiții de siguranță, exact în zona unde au fost capturate.

Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru „infracțiunea de braconaj, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 42, alineat 1, din Legea 407/2006, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale a persoanei depistate”.

Sticletele este pasăre protejată de lege

Sticletele (Carduelis carduelis), din familia Fringillidae, este o pasăre cu penele viu colorate cu: roșu, negru, alb și galben, fiind una dintre cele mai cunoscute păsări de talie mică, din România. Deoarece este o pasăre cântătoare, a fost ținută frecvent în colivii. Sticletele este răspândit din Europa Occidentală până în regiunile centrale din Siberia, Africa de Nord, Asia Centrală, Asia de Sud-Vest, potrivit Wikipedia. În Australia, Noua Zeelandă și unele insule din Oceania a fost dusă de om.

Penajul viu colorat în regiunea ciocului este roșu, iar ceafa, coada și aripile sunt colorate negru cu galben, pe când restul corpului este cafeniu. Această caracteristică ajută păsărea la marcarea teritoriului, și la asigurarea succesului în reproducție. În acest scop ea își alege o ramură uscată dezgolită unde poate fi ușor remarcată prin cântec și coloritul penajului.

Hrana sticleților sunt semințe de pe tufișuri, scaieți sau de pe pajiști. Este o pasăre nepretențioasă, fiind în trecut simbolul primăverii, al fecundității și al răbdării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite