Oraşul Galaţi devine capitala distracţiei de joi şi până duminică. Programul complet al „Zilelor Dunării 2017” şi al celorlalte concerte, din afara festivalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii au pregătit pentru public o mulţime de concerte, de întreceri sportive şi chiar plimbări gratuite cu vaporul pe Dunăre. În paralel, au loc Festivalul „Danube Rock Festival” şi Festivalul Internaţional de Folclor, precum şi o întrecere de mountainbike urban. Toate evenimentele (cu excepţia festivalului de rock) sunt cu intrare liberă.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe, dar cu o organizare îndelung contestată în mediul virtual, Festivalul „Zilele Dunării 2017” va debuta joi, 29 iunie, la Galaţi, cu o deschidere oficială găzduită de holul central al sediului Universităţii „Dunărea de Jos”.

Programul festivalului (pe care îl prezentăm mai jos în detaliu) conţine numeroase suprize pentru spectatorii dunăreni (se estimează că evenimentele vor atrage peste 80.000 de privitori), însă există şi puncte controversate. Unul dintre acestea este organizarea mult-lăudatelor mini-croaziere pe Dunăre, cu acces liber al publicului, capitol la care lucrurile par scăpate complet de sub control.

În esenţă, se vorbeşte despre 500 de locuri, în condiţiile în care sunt mii de solicitanţi pentru plimbările pe fluviu, situaţie în care este de aşteptat ca joi seară atmosfera să fie destul de tensionată la malul Dunării (cursele pleacă din zona „La Elice”, între orele 16,30 şi 20,15, câte o jumătate de oră fiecare.

În fine, un alt aspect bizar este neincluderea în programul oficial, deşi au loc tot în perioada 30 iunie-2 iulie, a festivalului „Danube Rock Festival” (manifestare de tradiţie, organizată de Teatrul Muzica „Nae Leonard”, la care vin 15 trupe de rock numai una şi una, în frunte cu Alternosfera, Vama, Cargo şi Timpuri Noi) şi nici a Festivalului Internaţional de Folclor „Ca la noi la Covurlui” (organizat de Centrul Cultura „Dunărea de Jos”).

Una peste alta, se anunţă evenimente interesante. Mai trebuie să spunem că munipalitatea cheltuieşte pe „Zilele Dunării 2017” aproape 350.000 de lei cu tot cu TVA (în sumă nu sunt calculate cheltuielile cu evenimentele neincluse în programul oficial), organizarea fiind atribuită prin licitaţie firmei Dunărea SA Galaţi, proprietate a omului de afaceri Traian Sandu.

PROGRAMUL COMPLET

Joi, 29 iunie 2017

11.00 – Deschiderea oficială a evenimentului. Loc de desfăşurare: Holul central Universitatea “Dunărea de Jos”.

11.15 – Vernisajul expoziţiei de artă plastică “Galati – capitala dunăreană a României”.

11.30 – Dezbaterea “Galaţiul de altădată – Port dunărean – consideraţii istorice”.

12.15 – Lansarea campaniei “Selfie cu cartea pe care o citesc” – concurs cu premii. În spaţiul alocat manifestării va fi amplasat un stand cu cărţi “Lipeşte-te de-o carte” ce vor fi oferite unor vizitatori. Expoziţia de artă plastică va funcţiona în perioada 29 iunie, ora 11.00 – 2 iulie, ora 18.00.

12.30 – Concert susţinut de trupa “KALOFONIS”.

16.30 – 22.00  - scurte croaziere pe Dunare pentru minim 500 de persoane.
Organizatorii vor pune la dispoziţie trei nave de capacităţi diferite. Se va asigura ambianţa muzicală.
Pe ţărm, în zona pontonului de îmbarcare, se vor derula mai multe evenimente culturale:
- spectacol care reconstituie atmosfera portului de altădată;
- spectacol de marionete pentru copii;
- fanfara va marca sosirea şi plecarea navelor;
- ambianţă muzicală continuă, decoraţiuni;
- punct de informare privind îmbarcarea turiştilor.

Tot pe 29 iunie va debuta concursul naţional de tenis “Cupa Dunării” pentru seniori, pe categorii de vârstă. Evenimentul se va desfăşura până la 2 iulie 2017 şi va avea loc la baza sportivă “Atlas” , str. Stadionului nr. 9.

Vineri, 30 iunie 2017

Ziua este dedicată „Summer parade”, un eveniment la care sunt invitaţi toţi gălăţenii, de la mic la mare, să participe, într-o atmosferă plină de voie bună, dinamică, viu colorată, diversă, civilizată.

Asociatii, cluburi, scoli de muzica si dans, elevi, studenti, familii impreuna cu prieteni, bebelusi, insotiti de animale de companie care se vor deplasa in ritmul muzicii, asigurata de pe platforme mobile.
“Summer Parade”  va incepe la ora 18.00 si  va porni de la “Fata pe valuri” (blocurile P) si se va deplasa pana la Gradina Publica unde se va organiza un flash mob pentru cel putin 600 de persoane in jurul orei 20.00.

Fiecare grup va putea prezenta in miscare sportul sau activitatile recreative pe care le practica.

Sâmbătă, 1 iulie 2017

Pe faleza inferioara se va desfasura incepand cu ora 9.00  “Crosul Dunarii”  concurs deschis pentru copii pana in 14 ani, tineri si adulti peste 14 ani, in competitii separate pentru femei si barbati.
Distantele vor fi diferite functie de categoriile de varste.

Persoanele cu dizabilitati sunt invitate sa participe la competitie.

Se vor acorda premii  si pentru cel mai tanar si pentru cel mai varsnic participant, pentru mamicile cu bebelusi clasate pe primele locuri, pentru primii trei clasati insotiti de animale de companie.
Toti participantii vor primi diploma de participare.

Eplanadele muzicii. În seara zilei de 01.07.2017, incepand cu ora 19.30 pe esplanada din fata Hotelului Danube Stars (fost Dunarea) un spectacol de gala pentru toti galatenii iubitori de muzica. Trei momente speciale timp de aproape 3 ore.

Piata Domneasca va fi o adevarata sala de spectacol in aer liber. Veti recunoaste si fredona melodii compuse de Johann Strauss, Ennio Morricone, Iosif Ivanovici, Giuseppe Verdi si multi compozitori celebri. Veti putea dansa in ritmul valsurilor de neuitat.

Accesul in Piata Domneasca unde vor fi montate peste 350 de scaune se va face incepand cu ora 19.00.

Duminică, 2 iulie 2017

Puteţi asista in Valea Tiglinei incepand cu ora 10.00 la un concurs de ciclism “montan” urban. Vor participa amatori dar si ciclisti legitimati.

Festivalul „Danube Rock Festival”

Deşi nu este inclus pe agenda „Zilelor Dunării” (şi n-am înţeles de ce, căci este organizat tot de Primăria Galaţi, prin Teatrul Muzical „Nae Leonard”), în perioada 30 iunie-2 iulie (în fiecare seară, de la ora 18,00) are loc „Danube Rock Festival 2017”.

Spectacolele, la care performează 15 trupe româneşti şi străine, unele dintre ele foarte cunoscute inclusiv în Europa de Vest, vor avea lloc pe Stadionul „Dunarea”.

Pret bilet abonament pe trei zile- 108 lei, pret bilet - 54 lei/zi; pret bilet redus - 32.4 lei/zi (pensionari, elevi, studenţi, grupuri).

Reducerea se aplica elevilor, studentilor , pensionarilor si grupurilor de cel putin 10 persoane. Biletele se pot achizitiona de la agentia de bilete a Teatrului Muzical Nae Leonard sau de la Stadionul Dunarea (în perioada festivalului). 

30 IUNIE

- The ROCK Romania

- E-an-na

- Igralom (Serbia)

- Anton

- CARGO

1 IULIE

- My Queen Tribute (Dan Helciug)

- Bucium

- Dirty Shirt

- NA-15 (Austria)

- Alternosfera

2 IULIE

 - TiarraBand

- Blood Brothers (Ucraina) – Iron Maiden Tribute

- Grimus

- Timpuri Noi

- Vama

Festival Internaţional de Folclor

Vineri, sâmbătă şi duminică (30 iunie-2 iule 2017) oraşul Galaţi va găzdui Festivalul folcloric internaţional pentru copii „Ca la noi la Covurlui” , ajuns la ediţia a V-a.

Potrivit managerului Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (instituţia organizatoare a evenimentului), Florina Zaharia, festivalul oferă ansamblurilor şi formaţiilor cu specific folcloric ale căror membri au vârste sub 18 ani şansa de a evolua împreună, pe aceeaşi scenă, într-un schimb cultural şi o întrecere în virtuozitate realizate sub semnul prieteniei, cooperării şi toleranţei.

„Fiecare grup participant aduce pe scenă tot ceea ce are mai bun zona pe care o reprezintă: dans, cântec, tradiţie, costum. Multe dintre grupurile folclorice considerate – din cauza vârstei membrilor – a fi ”de copii” sunt, de fapt, veritabile şcoli în care ”cresc” artiştii marilor ansambluri profesioniste. Unele chiar funcţionează ca şcoli propriu-zise, cu profil artistic şi au statut academic recunoscut oficial. Altele sunt pur şi simplu foruri artistice care oferă iubitorilor de folclor autentic şansa de a practica artele tradiţionale”, a declarat Florina Zaharia.

În ediţia 2017, participă şapte ansambluri folclorice reunind 250 copii din România (patru judeţe), Moldova şi Bulgaria: Balada (Bistriţa-Năsăud), Spicul (Brăila), Rapsodia Vultureană (Vrancea), Yldizlar (Republica Moldova), Balkan Youth (Bulgaria), Olympos şi Doiniţa Covurluiului (Galaţi).

Festivalul folcloric internaţional pentru copii „Ca la noi la Covurlui” se va desfăşura pe mai multe scene, în aer liber. Accesul este gratuit pentru toţi spectatorii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite