Omagiu Regelui Mihai I. Expoziţia „Artă şi ceremonial la mesele regale”, cu acces liber în zilele de doliu naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul are loc la Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos FOTO C Crângan
Evenimentul are loc la Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos FOTO C Crângan

Evenimentul este găzduit de Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos din Galaţi. Cele mai multe dintre cele 270 de piese expuse au fost folosite de membrii familiei regale a României, fiind aduse de la Muzeul Naţional Peleş.

Muzeul Istoriei şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos, din Galaţi, a decis ca, în semn de omagiu pentru Regele Mihai I al României, expoziţia „Artă şi ceremonial la mesele regale” să poate fi vizitată gratuit pe perioada zilelor de doliu naţional.  

Potrivit organizatorilor, toate exponatele au fost realizate în atelierele de lux ale vremii, special pentru Casa Regală. Colecţia cuprinde 270 de piese, printre care o garnitură de tacâmuri din argint aurit şi porţelan făcute în secolul 19. Porţelanul a fost pictat manual, fiecare tacâm fiind unicat.

Expoziţia este deschisă în sediul muzeului gălăţean, care până prin anii 1965 a fost palatului episcopal al Tomisului şi Dunării de Jos. În clădirea construită de Biserica Ortodoxă în anul 1897 (anul punerii pietrei de temelie) există un apartament special, amenajat pentru  vizitele în Galaţi ale familiei regale. Apartamentul a fost restaurat acum câţiva ani (ca de altfel întregul imobil) şi poate oferi publicului o imagine sugestivă legată de relaţia familiei regale cu oraşul dunărean.

În cadrul expoziţiei amintite la începutul articolului vizitatorii pot vedea şi două tablouri  care îi reprezintă pe regele Carol I  şi regina Elisabeta, tablouri executate în anul 1895 de către un pictor francez,  pentru aniversarea a 30 de ani de domnie şi odată cu inaugurarea podului peste Dunăre. 

„În expoziţie se află şi tacâmuri folosite sigur şi de regele Mihai I,  la Peleş, Pelişor sau la Palatul Regal“, a precizat preotul Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi.

Expoziţia  este organizată în colaborare  cu Muzeul Naţional Peleş şi  poate fi vizitată gratuit în zilele de doliu naţional  14, 15, 16 decembrie 2017. Expoziţia va fi însă deschisă vizitatorilor până pe 10 martie 2018. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite