O importantă stradă din centrul Galaţiului va fi refăcută „vintage”: trotuarele şi mobilierul urban vor fi din granit, cablurile aeriene dispar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Domnească din Galaţi FOTO Arhiva Adevărul
Strada Domnească din Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Proiectul în valoare de 4,19 milioane de lei va fi demarat în primăvara lui 2019 şi va fi finalizat în primăvara lui 2020. Contractul a fost adjudecat, prin licitaţie publică, de o asociere formată din patru firme. Societatea civili critică faptul că municipalitatea nu ia în calcul, cu acest prilej, situaţia ruinei Palatului Gheorgiu, clădire publică aflată chiar în zona modernizată.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că licitaţia pentru modernizarea străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Brăilei şi intersecţia cu strada Gamulea (vizavi de Biserica Greacă) s-a încheiat, iar în primăvară vor fi demarate lucrările.

Proiectul prevede în principal modernizarea şi reabilitarea trotuarelor cu pavaje executate din dale de piatră naturală (granit) pe placă de beton; înlocuirea mobilierului urban cu bănci din granit cu lamele din lemn şi coşuri de gunoi din granit; reabilitarea reţelelor electrice exterioare şi a iluminatului; amenajarea spaţiilor verzi (arbori, arbuşti, flori şi plante perene) şi dotarea cu sisteme de irigaţii automatizate; introducere canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor de curenţi slabi.

„Lucrările fac parte din amplul program de modernizare a centrului municipiului Galaţi. Noul peisaj urban şi arhitectural va fi în concordanţă cu amenajarea peisagistică din zona centrală, respectiv Potcoava de Aur – Piaţa Regală – pasajul pietonal Dunărea – limită blocuri P”, a precizat Primăria Galaţi.

Oferta declarată câştigătoare pentru modernizarea străzii Domnească este cea depusă de asocierea dintre firmele Tancrad SRL – Lemacons SRL – Proiect SA – BTFARCH RO Company SRL, valoarea contractului fiind de 4,19 milioane de lei, cu TVA, din care 119.000 de lei  reprezintă serviciile de proiectare.

Conform contractului, câştigătorul licitaţiei are la dispoziţie două luni pentru a realiza serviciile de proiectare şi 12 luni pentru execuţia lucrărilor, de la data predării amplasamentului, ceea ce înseamnă că strada Domnească va avea o nouă faţă din primăvara lui 2020.

Cu toate că au apreciat faptul că proiectul este unul de bun augur, reprezentanţii societăţii civile din Galaţi au atras atenţia că este neglijată clădirea de la nr 24 al străzii Domnească (Palatul Gheorghiu), care a fost redobândit de municipalitate, de circa un an, de la pretinşii moştenitori. Clădirea este într-o stare foarte rea şi se poate surpa în orice moment, dar nu este inclus în niciun plan al administraţiei.

„Nu este chiar reabilitarea propusă de Asociaţia Galaţi, oraşul meu, dar totuşi este o reabilitare. Un început. Ne-am dori să primim şi un răspuns în legătură cu imobilul monument istoric Palatul Gheorghiu, ce intenţii există. Este amplasat exact pe segmentul propus pentru reabilitare”, a declarat Bogdan Brînzan, preşedintele de onoare al Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite