O fată de 11 ani a pierdut şirul concursurilor internaţionale câştigate la canto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabina Avram (11 ani), elevă în clasa a V-a la şcoala nr. 26 din Galaţi, a fost descoperită de soprana Sofia Şerban, consacrată la Teatrul Naţional „Nae Leonard“ din Galaţi, pe când avea doar 2 ani. La 9 ani, absolvea Şcoala de Arte din Galaţi, iar în ultimii ani nu a fost practic concurs naţional sau internaţional pe care să nu îl fi câştigat sau la care să nu se fi clasat pe podium.

La doar 11 ani, Sabina Avram este deja o mică vedetă. Participă la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, pe care reuşeşte de cele mai multe ori să le câştige la pas, este invitată la emisiuni de televiziune şi la activităţi culturale în Galaţi şi dansează foarte bine.

„Când aveam doar 2 ani, am fost ascultată de o profesoară a mamei mele, soprana Sofia Şerban, care i-a spus că am talent. Aşa am pornit pe acest drum“, ne dezvăluie Sabina cum a început aventura sa în lumea muzicii. Cântă la diverse evenimente îmcă de când avea 4 ani, fiind promovată apoi de soprana Sofia Şerban, una dintre marile artiste ale Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi.

Un an s-a pregătit la Palatul Copiilor din Galaţi, dar talentul său i-a determinat pe profesorii de acolo să le sugereze părinţilor să facă  un nou pas pentru ca Sabina să îşi atingă potenţialul. La 7 ani se înscria deja la secţia de canto a Şcolii de Arte din Galaţi, pe care o absolvea trei ani mai târziu. Sabina cântă foarte bine muzică pop, dar se descurcă la fel de bine şi pe etno, vocea permiţându-i să interpreteze excelent şi piese rock şi pop rock.

„Este o fetiţă foarte muncitoare. Are o voce nativ puternică, iar glasul i s-a dezvoltat şi mai mult prin studiu şi a devenit mai flexibil. Avea o anumită asprime în glas, pe care am redus-o mult prin tehnică vocală. Eu spun că am contribuit mult la şlefuirea talentului ei şi a ajuns să aibă acum rezultate foarte frumoase. Progresul ei s-a văzut de la an la an, astfel că acum a ajuns să cânte piese foarte grele“, ne mărturiseşte Adina Lazăr, profesoara de canto a micuţei cântăreţe.

Dascălul de la Şcoala de Arte din Galaţi, care este şi o cunoscută artistă a Teatrului Naţional de Operă şi Operă „Nae Leonard“ din Galaţi, crede că Sabina poate deveni o stea a teatrului de revistă, dacă îşi va dori acest lucru pe viitor. O performanţă extraordinară a fost selectarea Sabinei în corul de copii pentru opera „Turandot“, de Giacomo Puccini, ultima premieră jucată la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galaţi în 2018, o veritabilă pistă de lansare spre noi selecţii pe scenele teatrelor de operă şi operetă din România, ţinând cont că are veleităţi şi pentru dans.

Visează să devină cântăreaţă de muzică uşoară

Printre performanţele Sabinei se numără câştigarea concursurilor „Criss Music“ Galaţi (locul 1), „Steluţe de Iarnă“ Bucureşti – trofeul categoriei, Festivalul Internaţional de Canto „Ceata lui Piţigoi“ – Galaţi (locul 1), concursul „November Music Fest“ – Ploieşti  (locul 1) şi concursul „Music Galaxy“ Bucureşti – „trofeul categoriei şi locul 1“.

Ne mărturiseşte că visează să devină cântăreaţă de muzică uşoară, însă cochetează şi cu ideea de a deveni actriţă la un teatru de revistă, unde poate îmbina muzica şi dansul. Micuţa artistă îşi moşteneşte mama la talentul muzical, iar pe tatăl său, la pasiunea pentru Matematică. Sabina a pierdut şirul competiţiilor locale câştigate, pentru ca recent să îşi adjuce prestigiosul concurs naţional de matematică „Luminamath“ în 2017.

„Mama a dobândit talentul pentru muzică de la bunicul meu. Bunicul şi-a îndeplinit visul în muzică, adică să cânte şi să aibă o formaţie de muzică rock şi uşoară, iar bunica cânta cu vocea la clasa sopranei Sofiei Şerban. Mama nu a reuşit să facă asta. Aşa a fost să fie, dar acum se poate bucura prin mine“, ne mărturiseşte micuţa artistă.

Părinţii Sabinei o susţin în tot ceea ce face, sunt prezenţi la toate festivalurile de muzică la care participă, însă cu condiţia să nu neglijeze niciodată şcoala. „Cred în talentul ei, însă în viaţă este bine să ai o variantă de rezervă, iar asta îţi poate aduce şcoala“, ţine să puncteze Cristina Avram, mama micuţei soliste. „Îmi place matematica, dar îndrăgesc şi istoria şi mi-ar plăcea să fac mai multe ore la această materie“, ne dezvăluie Sabina.

Cântă aşa cum vorbeşte

La o vârstă la care alţi copii nu ştiu decât de joacă, Sabina se pregăteşte câteva ore zilnic pentru a-şi vedea visul realizat. Sunt exerciţii speciale de respirat şi vocalize care i-au intrat în rutina zilnică. Nu este deloc uşor pentru un copil, mai ales la început, să îşi modifice respiraţia, pentru că la cei mai mulţi dintre noi aceasta se realizează inconştient. Vorbim de exerciţii speciale de respirat, care îi permit să reţină cât mai mult aer în plămâni, dar şi să îi facă cât mai elastică diafragma, astfel încât să nu ajungă în situaţia de-a rămâne fără aer în timpul interpretării unei piese.

A ajuns astfel să îşi modifice gradual respiraţia, astfel încât să reţină din ce în ce mai mult aer în plămâni, dar să respire totodată în mod natural, fără să se gândească la asta. Acelaşi lucru se aplică mai ales la prestaţia pe scenă, unde totul trebuie să iasă perfect, pornind de la interpretarea vocală până la coregrafia pusă în scenă. 

Imagine indisponibilă

„Am ajuns ca în timp să o îndrăgesc foarte tare pentru că este un copil cu un caracter frumos. Dincolo de relaţia profesor-elev, s-a creat şi o relaţie de prietenie. Ca să ajungă la astfel de performanţe, un copil trebuie să repete cel puţin o oră, două pe zi. Sabina, fiind avansată deja, poate exersa şi trei ore pe zi“, ne introduce puţin Adina Lazăr în lumea frumoasă, dar şi plină de sacrificii a unui copil care a ales să facă carieră în muzică. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite