Neagu Djuvara: "Moldoveneasca are câteva cuvinte diferite faţă de română, dar nu este un dialect"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul istoric român Neagu Djuvara le-a spus studenţilor gălăţeni veniţi din Basarabia că nu crede că există vreo diferenţă între limba română şi cea moldovenească

Potrivit datelor pe care istoricul Neagu Djuvara le deţine 75% din populaţia Republicii Moldova este vorbitoare de limba română.

„Română-română, nu există dialecte româneşti. Moldoveneasca are doar câteva cuvinte diferite faţă de română, dar nu este un dialect", spune istoricul.
În glumă el a spus că diferenţa dintre română şi moldovenească este de „2că caţi"!

El şi-a susţinut afirmaţia cu o glumă:

„Înainte de 1914, un bucureştean îşi petrece vacanţa la Iaşi, se împrieteneşte cu un ieşean şi află despre câteva expresii care nu se potrivesc. O vreme mai încolo, vine ieşeanul la Bucureşti, pe Calea Victoriei şi se întâlneşte cu bucureşteanul. Primul avea o mutră lungă, la care bucureşteanul îl întreabă ce are. Răspunsul acestuia este că nu mai avea doică la copil. «Sunt ambetat (potrivit DEX - supărat), mancă cat (potrivit DEX: manca=doică)». La care bucureşteanul zice: «vrei să spui doică caţi»", spune râzând Neagu Djuvara.

Istoricul român a fost invitat de studenţii basarabeni şi de Liga Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos" Galaţi la o serie de manifestări dedicate „Zilelor Basarabiei".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite