Moment special în prima zi a anului 2020, la Galaţi. O familie cu şapte copii a primit cea mai înaltă distincţie arhiepiscopală pentru mireni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul decernării distincţiei arhiepiscopale ,la Galaţi FOTO Costiuc Petrică
Momentul decernării distincţiei arhiepiscopale ,la Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Momentul s-a petrecut în cadrul unei ceremonii deosebite, după Sfânta Liturghie din ziua Sfântului  Ierarh Vasile cel Mare. De faţă au fost numeroşi credincioşi, dar şi cei 100 de copiii aflaţi în grija Centrului Filantropic „Vasile cel Mare”.

Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare la Galaţi
În prima zi a anului 2020, la praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului şi la pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi în prezenţa credincioşilor din municipiul Galaţi.

Cu acest prilej, din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale a Dunării de Jos, a fost adusă spre închinare racla ce adăposteşte o părticică din sfintele moaşte ale marelui Vasile, Arhiepiscopul Cezareei Capdociei.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioşilor despre însemnătatea celor trei mari momente duhovniceşti sărbătorite în fiecare an la data de 1 ianuarie şi anume, praznicul împărătesc al „tăierii împrejur“ a Pruncului născut în ieslea Betleemului, apoi ziua Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi începutul Noului An civil.

După Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. Copiii au participat mai întâi la Sfânta Liturghie săvârşită în capela din cadrul Aşezământului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare şi Sfânta Cuvioasă Parascheva.

La slujbă au luat parte şi monahiile mănăstirii care se află în incinta Aşezământului, precum şi numeroşi credincioşi din municipiul Galaţi.

În continuare, ierarhul a săvârşit slujba de Te Deum şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa rugăciunii, a educării tinerilor şi a filantropiei creştine, desfăşurate cu sârguinţă în această casă a bisericii, constituită ca o familie pentru cei fără de familie sau cu posibilităţi materiale reduse.

„Printre minunatele daruri pe care ni le oferă Dumnezeu în ţara noastră şi în biserica noastră dreptmăritoare strămoşească ortodoxă, la început de an, deodată cu cinstirea numelui Mântuitorului care este Iisus, Cel ce ne mântuieşte, ne apără şi ne păzeşte, iar Sfântul Vasile cel Mare pe care îl prăznuim în chip deosebit la Aşezământul eparhial, unde 100 de copii stau sub oblăduirea sa, ne învaţă să fim unii pentru alţii un dar, căci filantropia este dăruire sufletească din inimă unuia către altul, la care apoi se adaugă şi alte daruri”, a spus IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Vestea cea mai bună din prima zi a anului 2020 şi darul cel mai sfânt, aşa cum ne-a inspirat Preafericitul nostru Părinte Patriarh Daniel şi cum a aprobat Sfântul Sinod, este grija sfintei biserici mame către toate bisericile ei fiice, iar bisericile fiice ale bisericii mame sunt familiile creştine, mama, tata şi copiii sub privirile ochilor înlăcrimaţi ale bunicilor şi ale tuturor admiratorilor”, a continuat ierarhul.

Cu acest prilej, arhipăstorul Dunării de Jos a oferit unei familii din Galaţi cu şapte copii distincţia eparhială ”Vrednicia andreiană” pentru mireni.

După cuvântul chiriarhului, copiii şi tinerii i-au sorcovit pe toţi cei prezenţi şi le-au oferit un scurt moment artistic, pentru care au fost răsplătiţi cu daruri, constând în dulciuri, iconiţe, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet. La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat agapa frăţească pregătită pentru copiii aşezământului şi pentru toţi cei participanţi la eveniment.

Aşezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. 

După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea  a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, aşezământul găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, inaugurat anul trecut, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic la 73 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“, în cadrul căruia funcţionează trei cabinete medicale (stomatologie, medicină generală şi laborator analize), deservite de medici specialişti, care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc.) cu posibilităţi materiale reduse.

În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000 şi Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărui maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite