Moartea bizară a primului pacient din Galaţi tratat de COVID-19 cu plasmă hiperimună. Aparent, el se vindecase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

După prima fază a tratamentului starea pacientului s-a ameliorat uşor, SARS-CoV-2 a dispărut din organism, însă sechelele pulmonare şi renale cauzate de infecţie, precum şi reapariţia neaşteptată a virusului, au dus în cele din urmă la decesul pacientului.

Deşi se părea că tratamentul cu plasmă hiperimună (prima încercare de terapie de acest fel de la Galaţi) îi va salva viaţa unui asistent în vârstă de 45 de ani depistat cu Covid-19 la sfârşitul lunii aprilie, lucrurile nu au evoluat cum au sperat medicii, iar pacientul a decedat din cauza complicaţiilor majore provocate de infecţia cu SARS-CoV-2.

Decesul a fost confirmat luni, 1 iunie 2020, şi de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) de la nivelulul Guvernului României: „Bărbat, 45 ani, judeţ Galaţi. Dată confirmare: 29.04.2020. Dată deces: 31.05.2020. Asistent social Căminul de bătrâni Sf. Spiridon Galaţi. Comorbidităţi: HVB, obezitate, sdr. QT prelungit, steatoza hepatică, sdr. hepatocitoliza”.

Bărbatul era asistent social la Căminul de Bătrâni „Sfântul Spiridon” din Galaţi, unul dintre cele două aziluri din acest judeţ care au devenit în luna aprilie focare extinse de coronavirus, cu  peste 250 de cazuri de infectare (aproape o jumătate din infectările din judeţ) şi zeci de morţi.

Pacientul a fost confirmat cu COVID-19 pe data de 29 aprilie. Ulterior, cunoscuţii săi, dar şi medicii de la Terapie Intensivă din Spitalul Judeţean Galaţi, au demarat o campanie pe reţelele de socializare prin care îi îndemnau pe bolnavii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru salvarea gălăţeanului.

Până la urmă, bărbatul a primit plasma hiperimună, fiind primul gălăţean care a beneficiat de un asfel de tratament. La un moment dat, starea lui părea să se amelioreze şi a ieşit negativ la două teste consecutive la coronavirus. Din păcate, însă, starea bărbatului a rămas critică, el având sechele pulmonare şi renale severe în urma luptei cu boala, pe fondul unor afecţiuni cronice care au favorizat agravarea situaţiei lui medicale.

Interesant este că, din câte afirmă sursele medicale, la finele lunii mai, pacientul a fost testat din nou pozitiv la coronavirus (deocamdată nu se ştie dacă este vorba de o nouă infectare sau rezultatele precedente au fost fals negative), iar decesul a survenit pe 31 mai. Este al 83-lea deces provocat de Covid-19 în judeţul Galaţi.

GalaţiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite