Ministrul Culturii, somat să clarifice de ce s-au alocat bani publici la o chermeză politică privată: „Noi nu facem anchete!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la petrecerea finanţată de Ministerul Culturii FOTO Antidotul.ro
Imagine de la petrecerea finanţată de Ministerul Culturii FOTO Antidotul.ro

Senatorul liberal George Stângă i-a cerut ministrului Culturii Valer-Daniel Breaz precizări legate de modul cum s-au cheltuit 200.000 de lei alocaţi Galaţiului pentru a marca, printr-un eveniment public, Centenarul Unirii. Răspunsul ministrului nu lămureşte însă deloc lucrurile.

Gala Centenarului, desfăşurată în decembrie 2018 la Galaţi, stârneşte în continuare controverse. Autorităţilor locale li se reproşează că au folosit în ilegal banii primiţi de la Ministerul Culturii (200.000 de lei), adică nu au organizat un eveniment public, aşa cum impunea contractul de finanţare, ci au pus la cale o petrecere privată, cu mâncare, băutură, muzică şi chelneri, cu acces pe bază de invitaţie.

De altfel, gălăţenii care au încercat în seara respectivă să intre în sala unde avea loc evenimentul (holul central al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi) au fost alungaţi de agenţii de pază, care au specificat clar că evenimentul ar fi unul privat. Unul dintre aceste momente a fost filmat, imaginile au fost postate pe internet, iar reacţiile gălăţenilor au fost virulente.

Sesizarea a fost făcută de senatorul George Stângă (PNL), iar răspunsul ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, a fost nu tocmai lămuritor. Acesta a precizat, legat de faptul că la evenimentul declarat ca fiind public au fost invitate doar  persoane din arcul puterii politice (dar nicio personalitate a culturii, istoriei, educaţiei samd), că „nu este de competenţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de a impune într-un proiect depus de către un beneficiar lista de invitaţi”. 

De asemenea, ministrul s-a delimitat şi de o eventuală verificare a modului cum au fost cheltuiţi banii publici, afirmând că „Ministerul nu are competenţa de a demara anchete în urma diverselor materiale apărute în presă”.

Şi Primăria Galaţi a argumentat că totul s-a făcut legal. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, evenimentul organizat de Fundaţia Andreiana Juventus (ONG controlat de mai multe entităţi publice) s-ar fi suprapus cu Balul Galaţiului, pentru care municpalitatea a alocat, peste cei 200.000 de lei veniţi de la Ministerul Culturii, alţi 48.000 de lei.

Primarul a declarat şi că sintagma „chiolhan politic pe bani publici”, folosită de presă, ar avea la bază promovarea unor „interese politice meschine”.

Senatorul Stângă s-a declarat nemulţumit de explicaţiile primite, aşa că a revenit cu o nouă sesizare către Ministerul Culturii, arătând că în trecut s-au făcut anchete atunci când a fost vorba de suspiciuni privind folosirea banilor publici.

„Aşa-zisă Gala Centenarului, finanţată cu banii de la Ministerul Culturii, s-a transformat, de fapt, într-o petrecere privată, cu băutură şi mâncare pentru 200 de persoane, la care au fost invitaţi doar politicieni locali şi câţiva oameni de afaceri. Nu a existat niciun criteriu transparent de eligibilitate, iar printre invitaţi nu s-a numărat vreun erou al neamului, vreun veteran de război, istorici, oameni de cultură sau personalităţi de marcă ale municipiului sau judeţului Galaţi. Mai mult, accesul oamenilor simpli a fost împiedicat în mod brutal de forţele de ordine”, a declarat senatorul George Stângă.

Decizia ministrului Culturii va fi comunicată în perioada următoare. Liberalii din Galaţi au precizat că nu exclud nici varianta de a sesiza în Justiţie prespusa deturnare de fonduri.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite