Ministerul Educaţiei Naţionale va suplimenta fondurile alocate universităţilor care promovează cultura şi limba română în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia a fost făcută astăzi la Galaţi de ministrul delegat pentru învăţământul superior Mihnea Costoiu. Acesta a subliniat că va sprijini şi masteratul de limba română susţinut de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi la Comrat, capitala Găgăuziei.

Un prim pas în acest sens a fost făcut încă de anul trecut, atunci când numărul burselor destinate tinerilor din Republica Moldova care vor să studieze la universităţi din România a fost suplimentat. Anul acesta, ca urmare a acordului semnat de Ministerul Educaţiei Naţionale din România cu cel din Republica Moldova a fost introdus şi un sistem de burse de tip Erasmus, dar care să nu fie pe un stagiu întreg de studii, aşa cum se întâmpla până acum, cipentru unul sau două semestre, interval în care tinerii vor folosi baza materială, dar şi experienţa profesorilor.

„Vom avea mai multe locuri pentru Iaşi şi Galaţi. De asemenea, vom avea programe comune cu Republica Moldova referitoare la registrul matricol unic, la registrul calificărilor, lucruri pe care România le-a realizat deja, cheltuind sume importante. Am pus la dispoziţia colegilor noştri din Republica Moldova expertiza noastră în acest sens şi vom dirija resurse financiare suplimentare către aceste două universităţi. Sunt la graniţă, au cunoştinţe, au experienţă şi este foarte importantă pentru statul român existenţa unor extensii universitare la Bălţi şi la Cahul. Le vom sprijini cultura limba şi civilizaţia româniească prin aceste centre”, a explicat Mihnea Costoiu.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi are filială la Cahul, are programe de studii la Chişinău, dar are şi un program de master de limba rommână pentru profesorii de limba română din Comrat, capitala Găgăuziei.

„Inclusiv acest program de masterat va fi susţinut financiar pentru că este important în contextul a ceea ce se întâmplă acum în acea zonă”, a adăugat ministrul delegat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite