Migranţi asiatici, descoperiţi înghesuiţi în banchetele unor maşini în drum spre Occident VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţii erau ascunşi în compartimente special amenajate sub banchetele din maşini FOTO DIICOT Galaţi
Migranţii erau ascunşi în compartimente special amenajate sub banchetele din maşini FOTO DIICOT Galaţi

Autorităţile din Republica Moldova şi procurorii DIICOT Galaţi au destructurat o grupare infracţională care se specializase pe transportul de migranţi de origine asiatică prin România către statele din vestul Europei.

În ziua de 19 aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova (Chişinău şi partea de sud a ţării) au fost puse în aplicare 66 de mandate de percheziţie domiciliară de către autorităţile din Republica Moldova, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

Acţiunea a avut loc în cadrul unei echipe comune de anchetă ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi. 

Activitatea a fost desfăşurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.

”S-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei”, spun anchetatorii.

Plăteau între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană

Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania.

FOTO DIICOT Galaţi

migranti asiatici FOTO DIICOT 4

Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de aproximativ 6 - 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).

Transporturile ilegale de migranţi au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane şi mărfuri.

Banii, investiţi în maşini de lux şi case

”De asemenea, transporturile de migranţi au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecţiei transporturilor, acestea verificând şi semnalând prezenţa în traficul rutier a autorităţilor şi pentru a evita efectuarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României”, au stabilit procurorii DIICOT Galaţi.

Una din maşinile folosite la transportul migranţilor FOTO DIICOT Galaţi

migranti asiatici FOTO DIICOT 2

Sumele de bani rezultate din traficul de migranţi au fost investite de membrii grupului infracţional organizat în autoturisme de lux şi imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care grupul intenţiona să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre ţări din vestul Europei.

În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor şi au fost reţinute 11 persoane pentru 72 de ore de către autorităţile din Republica Moldova.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Fenomenul migraţiei în 2021. În Timişoara au ajuns migranţi cât locuitorii unor oraşe ca Orşova sau Covasna

Biserica Anglicană condamnă proiectul guvernului britanic de a reloca migranţi în Rwanda. „Este deprimant şi dezolant. Putem face mai mult”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite