Biserica Anglicană condamnă proiectul guvernului britanic de a reloca migranţi în Rwanda. „Este deprimant şi dezolant. Putem face mai mult”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Bisterica Anglicană a condamnat duminică acordul încheiat de premierul britanic Boris Johnson cu guvernul de la Kigali pentru trimiterea în Rwanda a migranţilor intraţi ilegal în Regatul Unit, transmite AFP.

Potrivit sursei citate, în predica de Paşte, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a apreciat că relocarea azilanţilor ridică „probleme etice grave" şi a susţinut că „principiul trebuie să reziste judecăţii lui Dumnezeu şi nu poate".

„Nu poate purta greutatea responsabilităţii naţionale a ţării noastre, formate de valorile creştine, fiindcă subcontractarea responsabilităţilor noastre, chiar şi către o ţară care încearcă să facă bine, ca Rwanda, este opusă naturii lui Dumnezeu, care şi-a luat el însuşi răspunderea pentru eşecurile noastre", a spus prelatul, informează Agerpres.

Şi arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, s-a pronunţat împotriva înţelegerii anunţate joi. Acesta a afirmat că este „atât de deprimant şi de dezolant" să vedem cum „azilanţii care fug de război, de foamete şi de oprimare" nu vor fi trataţi „cu demnitatea şi compasiunea la care are dreptul orice fiinţă umană".

„Putem face mai mult", a declarat arhiepiscopul.

Relocarea migranţilor în Rwanda a fost criticată şi de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Ministerul de interne de la Londra evidenţiază însă „criza migraţiei de o amploare fără precedent", care impune schimbări pentru a-i împiedica pe traficanţii „ticăloşi" de persoane să pună în pericol vieţi omeneşti şi pentru a repara sistemul britanic de acordare a azilului, pe care îl consideră nefuncţional.

Anul trecut, circa 28.500 de migranţi au traversat Canalul Mânecii în ambarcaţiuni mici, bilanţ mai mult decât triplu faţă de cel de 8.466 înregistrat în 2020. Anul acesta, au ajuns deja în Regatul Unit peste 6.000 de migranţi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite