Metropola Galați-Brăila va avea aeroport internațional. Va imita o zonă verde de pe Faleza Dunării. A primit acord de la ROMATSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile din Galați au anunțat vineri, 26 aprilie 2024, că proiectul Aeroportului internațional Galați-Brăila a primit acord de la ROMATSA. Va fi inclus în Master Planul General de Transport și mai are nevoie de câteva studii pentru a fi organizată licitația pentru desemnarea constructorului.

Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați
Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați

Specialiștii au stabilit că aeroportul din județul Galați va avea o suprafață de 250 de hectare, la care se va adăuga o zonă rezervată pentru investiții publice de aproximativ 115 hectare.

Amplasamentul aeroportului, schimbat

„Am dorit să anunțăm că unul dintre proiectele importante pentru Galați a fost deblocat. După multe, multe luni, am reușit să obținem avizul de la ROMATSA, de delimitare a spaţiului aerian al aeroportului. A fost un proces extrem de complicat, este un proces care va debloca multe investiții pentru Galați, Brăila, Vrancea. Mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean pentru cele 116 de drumuri făcute la București!”, a declarat europarlamentarul Dan Nica. 

„Nu a fost uşor, nu a fost simplu, însă am reuşit să deblocăm cea mai complicată parte din acest moment, astfel încât să putem continua studiile şi expertizele, aeroportul urmând să fie construit pe un teren aflat între Braniştea, Slobozia Conachi şi Tudor Vladimirescu. Este un proiect extrem de important, aşteptat de milioane de oameni din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bârlad, precum şi din zona raionului Cahul. Cert este că aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem înainte şi lucrăm intens”, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați
Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați

Amenajarea unei zone de promenadă asemănătoare cu Faleza Dunării 

Aeroportul va prelua din identitatea orașului, prin amenajarea unei zone de promenadă asemănătoare cu Faleza Dunării din Galați. Practic, va fi construit după un concept ecologic, cu multă vegetație pe fațade și la interior, și cu tehnologii de ultimă generație, pentru un consum redus și emisii poluante cât mai scăzute.

Totodată, va fi singurul aeroport din România cu un spațiu expozițional, în care pasagerii vor putea admira diferite expoziții și vor putea participa la o multitudine de evenimente culturale.

Primarul Ionuț Pucheanu consideră că, prin acest proiect, Galațiul poate deveni capitală regională. 

„Am spus de mai multe ori: trebuie să gândim o formă de dezvoltare regională. Absolut toate proiectele ar trebui să le gândim regional. Cred cu tărie că județul Galați este polul de creștere cel mai interesant din toată zona de Sud-Est. Ne dorim ca într-o viitoare regionalizare, Galațiul să fie capitală de regiune, fără doar și poate”, a declarat Pucheanu. 

Conform proiectului, aeroportul Internațional Galați-Brăila este prevăzut cu un terminal de pasageri, cu o suprafață desfășurată de 28.500 de mp, și un terminal cargo, cu o suprafață de aproximativ 5.500 de mp.

Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați
Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați

Pentru eficiență maximă, turnul de control va fi unul integrat în cadrul terminalului de pasageri, care va avea 9 porți de îmbarcare. Pista de decolare și aterizare va avea o lungime de 3.500 de metri, la fel ca aeroporturile din Otopeni, Timișoara și Constanța.

„Practic, pe această pistă vor putea decola și ateriza toate tipurile de avioane comerciale. Am finalizat deja o parte din studiile necesare, lucrăm la altele, unele necesitând multe luni de colectare a datelor şi de analiză a lor, iar în paralel analizăm toate sursele de finanțare, astfel încât după finalizarea studiului de fezabilitate să putem demara licitația pentru construirea aeroportului. Lucrăm în echipă, alături de colegii de la Consiliul Județean Brăila, astfel încât acest important obiectiv de investiții, care ar dezvolta major întreaga zonă, să devină realitate”, a precizat Costel Fotea.

Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați
Cum va arăta aeroportul internațional Galați-Brăila FOTO: CJ Galați

Aeroportul Internațional Galați-Brăila va fi dotat cu multiple echipamente, sisteme și instalații: panouri fotovoltaice, instalații  inteligente de iluminat, stații de încărcare a autoturismelor electrice, sistem de supraveghere și analiză video pe bază de inteligență artificială (detecția bagajelor abandonate sau a vehiculelor care se deplasează în sens greșit).

De asemenea, va avea sistem de supraveghere a pistei (detectare prezență umană sau vehicul), echipament de ultimă generație de scanare a bagajelor de cabină (va permite păstrarea în bagaj a laptopurilor), porți automate de verificare a cărților de îmbarcare și sistem de automatizare a zonei tehnice.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite