Limba de nisip din mijlocul Dunării a reapărut. A fost vizibilă prima dată în cel mai secetos an din ultimii 160 de ani
0A reapărut insula din mijlocul Dunării, din dreptul Galaţiului. Apele fluviale s-au retras în ultimele zile, astfel că se poate observa limba de nisip, care în fiecare an este o pată de culoare, fiind populată de mii de păsări.

Potrivit Administrației Fluviale a Dunării de Jos, nivelul Dunării a ajuns duminică, 16 iulie, la cota de 206 centimetri, în scădere cu șapte centimetri față de ziua precedentă. Și va continua să scadă în următoarele zile.
Limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci, seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. Specialiștii au spus că a fost cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani.
An de an, porțiunea de pământ s-a extins, ajungând în prezent la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.
„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării. Nu deranjează navigația, șenalul navigabil, deoarece între insulă și faleză sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.
Specialiștii cred că sunt șanse mari ca insula de nisip să devină permanentă.
„Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galați, cu păsări, vegetație. Puțini gălățeni mai știu că, înainte de 1990, mai în amonte de trecerea cu bacul, era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp și a dispărut. Această limbă de nisip din mijlocul Dunării va mai fi acoperită de apă doar atunci când nivelul Dunării va fi foarte crescut. Dacă ar fi protejată, atunci ea se va stabiliza în timp”, spune Dorian Dumitru.
Insula de la Galați, din mijlocul Dunării, devine încet-încet atracție turistică. În timpul sezonului cald, ea este verde și populată cu mii de păsări, mulți curioși o vizitează cu barca, fac plajă sau pur și simplu o admiră de pe Faleza Dunării.

Seceta din 2022 a făcut ca insula de pe Dunăre să reziste până aproape de Crăciun.
Scăderea nivelului Dunării cauzează probleme la Trecere Bac Galați-Tulcea. Operatorul de transport a anunțat că începând de marți, 4 iulie 2023, nu mai poate fi asigurată traversarea pentru autocare, trailere, platforme și vehicule agabaritice cu garda joasă.
„Din cauza scăderii accentuate a cotelor Dunării, nu poate fi asigurată traversarea pentru autocare, trailere, platforme, vehicule agabaritice cu garda joasă (…). Dunărea va scădea în continuare accentuat. În funcție de disponibilitatea navelor necesare (macara și împingătoare) vom organiza mutarea pasarelelor pe poziția <ape mici>, în zilele următoare”, au mai transmis reprezentanții Navrom Bac.
De ce a fost oprită circulația bacurilor între Galați și Tulcea pe timpul nopții
Începând de sâmbătă, 1 iulie 2023, traversarea Dunării cu bacul pe la Galați nu mai este posibilă pe timp de noapte. Navrom Bac, singurul operator de transport care asigură traversarea Dunării cu bacul între localitățile I.C. Brătianu din județul Tulcea și municipiul Galați, nu mai efectuează curse în intervalul orar 22.00 – 06.00.
„Începând cu data de 01.07.2023, Navrom Bac nu mai asigură curse de noapte (nici măcar în regim de cursa specială). Programul de trecere este între orele 22.00-06.00”, au transmis reprezentanții Navrom Bac Galați.
Până la această dată, cursele speciale pe timpul nopții se făceau la cerere contra unui tarif suplimentar. Începând din 1 iulie 2023, nu se mai asigură nici măcar în caz de urgențe medicale, precum mașini SMURD sau ISU.
Motivul invocat de conducerea societății este lipsa acută de personal.
„Nu mai avem personal! Deci nu putem asigura trecerea!”, au precizat reprezentanții Navrom Bac.
Decizia ar putea avea legătură și cu inaugurarea Podului Suspendat peste Dunăre, care va avea loc în data de 6 iulie 2023. Totuși, timp de patru până la opt săptămâni, se va circula restricționat pe podul de la Brăila, iar traficul rutier va fi închis pe timpul nopții.