Bacurile de la Dunăre, trase la mal din cauza creșterii apelor. Pasarelele de acces vor fi înălțate

0
Publicat:

Bacurile de la Galați care fac legătura între orașul din sudul Moldovei și județul Tulcea vor fi trase la mal, timp de câteva ore, pentru a permite specialiștilor să modifice poziția pasarelelor.

Bacurile suspendate din cauza creșterii fluviului FOTO: Arhivă
Bacurile suspendate din cauza creșterii fluviului FOTO: Arhivă

Măsura este necesară deoarece nivelul Dunării a crescut în ultima perioadă.

Compania Navrom Bac a anunțat că toate cursele dintre Galați și localitatea tulceană I.C.Brătianu vor fi suspendate miercuri, 31 mai 2023, în intervalul orar 9.00-15.00. În intervalul menționat, angajații companiei gălățene vor muta pasarelele pe poziția „ape mari“. Practic, pasarelele pe care se face accesul mașinilor și oamenilor pe bac vor fi înălțate, astfel încât apa să nu ajungă la ele.

„Pe data de 31.05.2023, începând cu ora 9.00, se efectuează manevrele de mutare a pasarelelor pe poziția ape mari, (având în vedere creșterea accelerata a cotelor Dunării). Dacă totul decurge normal, cursele se vor relua începând cu ora 15.00”, a anunțat Societatea Navrom Bac.

Circulația pe fluviu nu este amenințată de creșterea nivelului apelor.

A dispărut insula de pe Dunăre, de la Galați

Din cauza creșterii apelor, limba de pământ formată în mijlocul Dunării la Galați a dispărut.

Seceta prelungită din vara lui 2022 a făcut ca insula de pe Dunăre să reziste până aproape de Crăciun. Mai mult, în ciuda temperaturilor scăzute, avea o culoare verde aprins, fiind o atracție turistică.

Limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. Specialiștii au spus că a fost despre cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani.

An de an, porțiunea de pământ s-a extins, ajungând în prezent la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.

„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării. Nu deranjează navigația, șenalul navigabil, deoarece între insulă și faleză sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.

Insula de la Galați, din mijlocul Dunării, devine încet-încet atracție turistică. În timpul sezonului cald, ea este verde și populată cu mii de păsări, mulți curioși o vizitează cu barca, fac plajă sau pur și simplu o admiră de pe Faleza Dunării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite