Lecţia miliardarului Cătălin Chelu: cum să furi de la stat 700.000 de lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta e simplă: cu doar cu câteva hârtii plimbate între firmele Fricom, CCC Blue Telecom, Interaction Blue şi Galatex - toate controlate de miliardarul gălăţean. Mecanismul folosit de omul de afaceri pentru a scăpa de plata TVA este de tipul „emite factura şi fugi".

Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este o sursă inepuizabilă de „inginerii financiare". După ce, în urmă cu câteva ediţii vă relatam despre o complicată tranzacţie - care a inclus peste 20 de firme din toată ţara şi a adus în conturile miliardarului rambursări ilegale de TVA în cuantum de câteva milioane de euro - de data aceasta aveam de-a face cu o afacere ceva mai „modestă", prin care bugetul de stat a fost înşelat cu „numai" 700.000 de lei. Însă frumosul profit a fost adunat - atenţie! - într-o singură zi.

Ia cablul meu şi fugi!

Totul a început în iulie 2009, atunci când firma Fricom SA Galaţi (la care Cătălin Chelu are 89,35% din acţiuni) a preluat de la CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate la care acţionar majoritar este acelaşi Cătălin Chelu) o reţea de cablu TV care are acoperire în Galaţi, Brăila şi mai multe localităţi mici din judeţul Ialomiţa.

Tranzacţia s-a făcut pe bază de factură (nr. 3609053 din 17 iulie 2009), în valoare de 3.435.000 lei (peste un milion de dolari), din care 548.445 lei TVA. Reţeaua de cablu TV cumpărată de Fricom include peste 915 kilometri de cablu de mai multe tipuri (F11, RG 6 şi fibră optică), modulatoare, antene, decodoare digitale, amplificatoare de linie şi echipamente de întreţinere şi reparaţii. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba de întreaga dotare a companiei de cablu cunoscute la Galaţi sub denumirea de Mega TV şi Cony Sat.

În aceeaşi zi şi între acelaşi firme (prin factura nr. 3609053), Fricom a preluat, contra a 950.000 de lei şi un imobil, situat în Galaţi, în complexul comercial „Dunărea" din Micro 19. Sediul firmei de cablu, în fapt.

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, exact în ziua în care a cumpărat afacerea cu cablu, firma Fricom a închiriat reţeaua, în totalitatea ei şi cu tot cu sediu, către societatea Interaction Blue SRL Galaţi. Aceasta din urmă este controlată, după cum probabil aţi ghicit deja, tot de miliardarul Chelu.

Cedarea dreptului de folosinţă s-a făcut printr-un contract care prevede plata unei chirii lunare de 200.000 de lei, cu tot cu TVA. Contabiliceşte vorbind, în acest fel rezultă că Fricom şi-ar recupera investiţia cam în 24 luni, deci afacerea pare foarte profitabilă. După cum veţi vedea imediat, în spatele ei se ascunde însă o fraudă.

Devalizează şi falimentează!

Foarte interesant este că firma Fricom nu a plătit de fapt niciun sfanţ pentru reţeaua de cablu şi imobilul menţionat mai înainte. Subterfugiul folosit, cu scopul vădit de a trage pe sfoară statul, a fost încheierea unui nou contract, prin care Fricom prelua un credit al CCC Blue Telecom, făcut la Raiffeisen Bank. Valoarea creditului, un „mizilic" de un milion şi ceva de euro. Mai precis, 4.485.000 lei, fără a include aici dobânzile.

Dacă tragem linie, constatăm că miliardarul Cătălin Chelu şi-a vândut lui înşişi bunuri de 4.385.000 lei, contra datorii 4.485.000 de lei. Apoi şi-a închiriat totul pentru 200.000 de lei pe lună, deşi rata la bancă pentru creditul preluat la această afacere depăşeşte 300.000 de lei lunar. De ce a acceptat omul de afaceri (cunoscut de altfel ca unul dintre cei mai buni speculatori români de pe Bursă) să piardă 100.000 de lei pe lună? Nimic mai simplu!

De fapt, pierderea exista, fiind doar transmisă de pe o firmă pe alta. Mai mult, în urma acestei operaţiuni, paguba a fost în realitate „pasată" în curtea Fiscului, care a fost ţepuit cu 704.000 lei, prin operaţiunile legate de TVA.

Respectiv, firma Fricom s-a dus frumuşel la Finanţe şi a cerut rambursarea de TVA pentru afacerea încheiată cu CCC Blue Telecom. Iar cei de la Finanţe au aprobat şi i-au virat banii în cont! În acelaşi timp, CCC Blue Telecom n-a mai plătit niciodată statului TVA încasată la această combinaţie, pentru simplu motiv că, la scurt timp după finalizarea tranzacţiei, a intrat în lichidare judiciară.

Mai pe înţelesul tuturor, Cătălin Chelu şi-a mutat banii din buzunarul stâng în cel drept, iar cu acest prilej a dat statului un tun de 700.000 de lei. Într-o singură zi! (continuare în ediţia următoare a ADS Galaţi)

Cine este şi cu ce se ocupă miliardarul Cătălin Chelu

Cătălin Chelu (46 ani) deţine pachetul majoritar sau pachete semnificative la peste 200 de firme din România şi are o avere estimată la peste 70 de miliane de euro.
În ultimii ani, a fost în repetate rânduri acuzat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) de acţiuni frauduloase pe bursă. Omul de afaceri are sute de sezizări penale şi civile, formulate de foştii parteneri şi de foştii angajaţi, toate legate de devalizarea societăţilor prin mecanisme financiare ilegale.

În anul 2007, Cătălin Chelu a fost acuzat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) că a încercat şi a reuşit, prin diverse firme, să obţină controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri şi a fost obligat să vândă acţiunile pentru a rămâne cu mai puţin de unu la sută.

În 18 noiembrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant delict pe Cătălin Chelu în timp ce încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. Omul de afaceri este judecat în libertate, după ce a stat mai multe luni în arest preventiv.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite