Insula de nisip nou apărută pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, devine o veritabilă atracție turistică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formată din cauza scăderii abrupte a debitului Dunării, pe fondul secetei, insula de la Galați devine încet-încet atracție turistică. În timp ce unii vor să admire păsările care au format colonii pe limba de nisip și să-și facă poze, alții o folosesc pentru plajă și distracție.

Insula de nisip din dreptul orașului Galați FOTO Cornelia Mazilu
Insula de nisip din dreptul orașului Galați FOTO Cornelia Mazilu

Insula de pe mijlocul Dunării, chiar din dreptul orașului Galați, a apărut pe radarele Administrației Fluviale Dunării de Jos în urmă cu peste 20 de ani. La început nu avea dimensiunile actuale, fiind doar un banc de nisip pe mijlocul fluviului, ascuns sub suprafața apei.

Pentru gălățeni, limba de nisip a fost vizibilă pentru prima dată în 2003. Atunci seceta a lovit puternic România, afectând inclusiv debitul Dunării. Specialiștii au spus că a fost despre cea mai gravă secetă din ultimii 160 de ani.

Porțiunea de pământ s-a extins an de an, ajungând acum la aproape doi kilometri lungime și o suprafață de circa patru hectare.

„În urmă cu 20 de ani s-a format această insulă de nisip în mijlocul Dunării. Nu deranjează navigația, șenalul navigabil, deoarece între insulă și faleză sunt 350 de metri”, spune Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al AFDJ Galați.

Specialistul crede că sunt șanse mari ca insula de nisip să nu mai fie niciodată acoperită de apă.

„Eu cred că va rămâne permanentă, va fi un ecosistem foarte frumos pentru Galați, cu păsări, vegetație. Puțini gălățeni mai știu că, înainte de 1990, mai în amonte de trecerea cu bacul, era o insulă cu copaci. Ea s-a erodat în timp și a dispărut. Această limbă de nisip din mijlocul Dunării va mai fi acoperită de apă doar atunci când nivelul Dunării va fi foarte crescut. Dacă ar fi protejată, atunci ea se va stabiliza în timp”, spune Dorian Dumitru.

Deoarece în ultima perioadă, insula s-a înverzit și a fost populată cu mii de păsări, mulți curioși o vizitează cu barca, fac plajă sau pur și simplu o admiră de pe Faleza Dunării.

Mai mult, pentru unii gălățeni limba de nisip a devenit un loc pentru sporturi extreme. În urmă cu câteva zile, un motociclist a fost filmat în timp ce făcea ture pe limba de nisip formată în urma secetei din ultimele luni. Ca să ajungă pe insulă, tânărul şi-a transportat motocicleta într-o barcă.

Capătul din amonte al bancului de nisip s-a extins pe traseul bacurilor care traversează Dunărea de la Galaţi spre Tulcea. Ambarcațiunile trebuie să ocolească aproape un kilometru, iar asta înseamnă costuri suplimentare.

Tot din cauza debitului scăzut al Dunării, societatea care asigură traversarea Dunării la Galaţi, a anunţat la începutul lunii august că nu mai poate asigura un program fix de traversare şi că nu mai este posibilă traversarea mijloacelor auto lungi sau cu garda joasă.

Insula, „populată” cu flamingo roz

Întrucât insula din mijlocul Dunării, de la Galaţi a devenit un punct de atracție, un artist plastic s-a gândit  să o populeze cu 31 de păsări artificiale, flamingo roz. Operele de artă plastică sunt realizate de Monica Turcu, scopul acesteia fiind acela de a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice. Păsările exotice roz, din metal şi plexiglas, pot fi admirate, de pe Faleza Dunării din orașul Galaţi, dar și de pe malul tulcean.

Monica Turcu susţine că vrea să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice care afectează din ce în ce mai mult planeta.„Mesajul pe care vreau să-l transmit este nu doar cu impact vizual, ci mai ales uman, social, comunitar. În contextul actual, în care seceta a produs probleme nu doar la nivelul Galaţiului, ci şi la nivel de ţară, este bine să nu rămânem pasivi”, arată ea.

Insula de mijlocul Dunării de la Galați, obiectiv de atracție, sursa C Mazilu jpeg

Grija pentru mediu este responsabilitatea noastră, a mai transmis Monica Turcu. „Putem face ceva? Este o problemă gravă, cu care se confruntă toată Europa şi pe care noi trebuie să o conştientizăm. Insula apărută pe Dunăre nu trebuie doar să ne încânte privirea, ci trebuie să trezească conştiinţa colectivă, grija pentru mediu este responsabilitatea noastră, a tuturor”, consideră artista.

Insula de nisip a fost folosită inclusiv în scopuri politice. Mai mulți politicieni locali au afișat, de-a lungul anilor, mesaje de mari dimensiuni, vizibile de pe întreaga lungime a Falezei Dunării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite